Orbán: a bíróság döntése maga a botrány (bővített)

A bíróság a rezsiköltségeket emelni akaró cégeknek adott igazat - utalt egy múlt heti bírósági határozatra Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben napirend előtti „Magyarország nem hagyja magát” című felszólalásában.
NAPI, 2013. március 11. hétfő, 13:20
Fotó: Napi.hu

A kormány korábban rezsicsökkentésről döntött, ám a bíróság az energiaárak illetve a rezsiköltségek növelésében érdekelt gázszolgáltatóknak adott igazat - mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában. A kormányfő hozzátette: hasonló döntés várható az áramszolgáltatók esetében is.

A bíróság döntése maga a botrány, a kormány nem fogadja el a kialakult helyzetet, új javaslattal állunk elő, azt a parlament pedig elfogadja - fogalmazott a kormányfő. Nehéz küzdelem lesz, szükségem van minden magyar ember támogatásra, hogy megmutassuk a gátlástalan vállalatoknak az igazunkat. A tisztességes profitot elfogadjuk, de azt nem, hogy családok ezrei kerüljenek válságos helyzetbe - mondta Orbán, aki a várakozásokkal ellentétben a vihart kavaró alkotmánymódosításról nem beszélt. A kormány azonban harcolni fog, azonnal új javaslattal áll elő, és ha azt a parlament elfogadja, a rezsicsökkentés mértéke még nagyobb lesz, így a cégek még kevesebbet fognak keresni - jelentette ki.

Amint arról beszámoltunk, a kormány már lépett is. Egy, a hét végén benyújtott törvénymódosító javaslat szerint az energiacégek nem háríthatják át a tranzakciós illetéket, illetve a Robin Hood-adót és a közművezeték-adót a fogyasztókra, e tételek semmilyen formában nem számíthatók bele az árképletbe, azokat a cégek "önállóan viselik". Ennek előzménye, hogy a Fővárosi Törvényszék nemrégiben a gázszolgáltatóknak már igazat adott abban a felülvizsgálatban, amelyben a cégek a Magyar Energia Hivatal (MEH) ármegállapító rendelete jogellenességének kimondását kérték.

Fidesz: elszántak vagyunk a rezsi csökkentésében

A 2002 és 2010 közötti, az inflációt jelentősen meghaladó rezsidíjemelkedésre emlékeztetett mai parlamenti felszólalásában Rogán Antal (Fidesz), aki utalt arra is: a magyar családok a jövedelmükhöz képest a legmagasabb díjat fizetik a szolgáltatásokért. Mint mondta, az ellenérdekelt szolgáltatók az állam felelősségét firtatják a magas rezsidíjakért, de "mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarországon hatalmas profitot zsebeltek be éveken keresztül" - jelentette ki. Szerinte a profitjukat féltő cégek beadványaira a bíróságok meglepő gyorsasággal döntenek "nem a családok oldalán vagy nem a parlament döntésének megfelelően". Úgy vélte: ilyenkor a parlament feladata, hogy meghozza a szükséges törvényeket. "Elszántak vagyunk abban a tekintetben hogy a rezsicsökkentés törvényi hátterét megteremtsük" - mondta, hozzátéve: nem csak tíz százalékos, hanem akár nagyobb csökkenést is.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta: Magyarország, az 1990-es években Európában példa nélküli módon mindene eszközét privatizálta az energiapiacon. Privatizálták a szolgáltatókat és mindazt, amely a magyar családok, emberek mindennapi biztonságát, megélhetését jelentette - tette hozzá Fónagy.

A piaci körülményeket messze meghaladó garantált profitot ajánlottak a vásárlóknak, akik a kötelezettségek jelentős részét - foglalkoztatás, modernizáció, környezetvédelem - sorra elmulasztották. Ennek eredménye, hogy bebetonozták a díjak számítási módját - mondta az államtitkár. A hátrányos következményeket a szolgáltatók a lakosságra hárították. A helyzet tarthatatlan - hangsúlyozta -, ezért a kormánynak lépnie kellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

andras_h, 2013.03.12 08:11

@szkiita: "a tulajdont lehessen megvédeni a kannibáloktól"
Én is nagyon várom, hogy végre fel lehessen kötni a magánnyugdíjakat lenyúlókat.

Ez itt a vég, Kedves Vezető felülről üzeni meg a bíróságnak, hogy mi a helyes döntés. Épül-szépül a diktatúra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2013.03.12 07:50

Elindult a választási kombájn. A siker érdekébe bármit és bárkit bedarál.
Azért érdekes lesz annak a bírónak a helyzete- a hétfői Orbán felszólalás után - aki másodfokon fogja tárgyalni ezt a pert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rohadtnarancs, 2013.03.12 07:20

A Fidesz eltökélt a rezsi csökkentésbe,nyilatkozták a fiúk egy tip,- csökkentsétek a 27% Áfá-t 20%-al az igazi segíség a fogyasztoknak,és nem a szolgáltatok fizetik,természetesen korlátozni kell az extra profitot a szolgáltatoknál,ennek az egésznek mocskos kampányszaga van .Én is bedöltem a hirnek ez egy elterelő ,eltereli az alaptörvény modosításáról az emberek figyelmét.Az alkotmány nem játék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.03.12 00:46

"A bíróság döntése maga a botrány"

Ez az Orbán-féle beszólás maga a botrány, mert támadás a bírói függetlenség ellen!

Jogállamban a független bíróság ítéletét nem botránynak minősíteni, hanem elfogadni szokták.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2013.03.12 00:19

a 100 új adó és adóemelés után hoznak egy ilyen fizesse az energiaszolgáltató a választási kampányomat című szüleményt, de még ezt is elb.ák a nagyon tanult jogászpolitikusok...erre kellett 8 évig készülni...mire lett volna elég 4 év
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html