Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány korábban rezsicsökkentésről döntött, ám a bíróság az energiaárak illetve a rezsiköltségek növelésében érdekelt gázszolgáltatóknak adott igazat - mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában. A kormányfő hozzátette: hasonló döntés várható az áramszolgáltatók esetében is.

A bíróság döntése maga a botrány, a kormány nem fogadja el a kialakult helyzetet, új javaslattal állunk elő, azt a parlament pedig elfogadja - fogalmazott a kormányfő. Nehéz küzdelem lesz, szükségem van minden magyar ember támogatásra, hogy megmutassuk a gátlástalan vállalatoknak az igazunkat. A tisztességes profitot elfogadjuk, de azt nem, hogy családok ezrei kerüljenek válságos helyzetbe - mondta Orbán, aki a várakozásokkal ellentétben a vihart kavaró alkotmánymódosításról nem beszélt. A kormány azonban harcolni fog, azonnal új javaslattal áll elő, és ha azt a parlament elfogadja, a rezsicsökkentés mértéke még nagyobb lesz, így a cégek még kevesebbet fognak keresni - jelentette ki.

Amint arról beszámoltunk, a kormány már lépett is. Egy, a hét végén benyújtott törvénymódosító javaslat szerint az energiacégek nem háríthatják át a tranzakciós illetéket, illetve a Robin Hood-adót és a közművezeték-adót a fogyasztókra, e tételek semmilyen formában nem számíthatók bele az árképletbe, azokat a cégek "önállóan viselik". Ennek előzménye, hogy a Fővárosi Törvényszék nemrégiben a gázszolgáltatóknak már igazat adott abban a felülvizsgálatban, amelyben a cégek a Magyar Energia Hivatal (MEH) ármegállapító rendelete jogellenességének kimondását kérték.

Fidesz: elszántak vagyunk a rezsi csökkentésében

A 2002 és 2010 közötti, az inflációt jelentősen meghaladó rezsidíjemelkedésre emlékeztetett mai parlamenti felszólalásában Rogán Antal (Fidesz), aki utalt arra is: a magyar családok a jövedelmükhöz képest a legmagasabb díjat fizetik a szolgáltatásokért. Mint mondta, az ellenérdekelt szolgáltatók az állam felelősségét firtatják a magas rezsidíjakért, de "mindenki tisztában van azzal, hogy Magyarországon hatalmas profitot zsebeltek be éveken keresztül" - jelentette ki. Szerinte a profitjukat féltő cégek beadványaira a bíróságok meglepő gyorsasággal döntenek "nem a családok oldalán vagy nem a parlament döntésének megfelelően". Úgy vélte: ilyenkor a parlament feladata, hogy meghozza a szükséges törvényeket. "Elszántak vagyunk abban a tekintetben hogy a rezsicsökkentés törvényi hátterét megteremtsük" - mondta, hozzátéve: nem csak tíz százalékos, hanem akár nagyobb csökkenést is.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta: Magyarország, az 1990-es években Európában példa nélküli módon mindene eszközét privatizálta az energiapiacon. Privatizálták a szolgáltatókat és mindazt, amely a magyar családok, emberek mindennapi biztonságát, megélhetését jelentette - tette hozzá Fónagy.

A piaci körülményeket messze meghaladó garantált profitot ajánlottak a vásárlóknak, akik a kötelezettségek jelentős részét - foglalkoztatás, modernizáció, környezetvédelem - sorra elmulasztották. Ennek eredménye, hogy bebetonozták a díjak számítási módját - mondta az államtitkár. A hátrányos következményeket a szolgáltatók a lakosságra hárították. A helyzet tarthatatlan - hangsúlyozta -, ezért a kormánynak lépnie kellett.