BUX
38971

Orbán a Facebookon üzent nyugdíjügyben

A Facebook-on vasárnap megjelent rövid videóüzenetében a miniszterelnök közölte: nem lesz semmifajta nyugdíjadó, és a jövőben sem a nyugdíjbefizetésekből fizetik majd a folyó kiadásokat.

NAPI, 2010. december 12. vasárnap, 15:03

A kormányfő szombaton jelentette be, hogy A miniszterelnök válaszol címmel sorozat indul saját Facebook-oldalán, amelynek keretében az emberek kérdéseire videóüzenetben felel majd. Az első videóüzenetben Orbán Viktor a nyugdíjrendszer átalakításáról beszélt. Azt hangoztatta; hogy a változtatás egyetlen oka az államadósság - tudósít az MTI.

A miniszterelnök szerint a magyar nyugdíjrendszer korábbi átalakítása azt eredményezte, hogy az ország a feje búbjáig eladósodott. Óriási összeget kellett átutalni a magán-nyugdíjpénztárakba, ám a gazdaság eközben nem termelt ezzel arányos bevételt, így a mindenkori államvezetés óriási hiteleket vett fel - tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő szerint ha ez így ment volna tovább, az maga alá temette volna az egész gazdaságot, amit meg kellett akadályozni. Aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami rendszerbe és vesztesége volt, annak ezt a veszteséget az állam kompenzálja, mintha el sem hagyta volna az állami rendszert - ígérte a miniszterelnök. Akiknek hozamuk van, és január 31-ig visszalépnek, azok ezt a hozamot adómentesen kivehetik - hangsúlyozta. Aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami nyugdíjrendszerbe, annak továbbra is lesz egyéni számlája - tette hozzá Orbán Viktor. Az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetés biztonságot, garanciát jelent, és egyúttal a befizetések nyomon követését is lehetővé teszi - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az új rendszerben a nyugdíjasok hozzájutnak a nyugdíjukhoz, a nyugdíj előtt állók számíthatnak a nyugdíjrendszerre, és a fiatalok előtt kiszámítható, világos pálya áll majd, időskoruk biztonsága garantálva lesz. A miniszterelnök azt kérte videóüzenetében az emberektől: bízzanak a kormányban, a parlament döntésében, mert ennek a gazdaságpolitikának az eredményeképpen Magyarország le tudja majd magáról rúgni az államadósságot.