Orbán a Gazprom vezetőjével tárgyalt

Megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Alekszej Millerrel, a Gazprom vezérigazgatójával hétfő délután Budapesten, az Országházban - erősítette meg az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
MTI, 2014. szeptember 22. hétfő, 21:14
Fotó: Napi.hu

A Gazprom által hétfő este Moszkvában kiadott közlemény szerint a téli időszakra vonatkozó stabil és megbízható földgázellátásról és a Déli Áramlat földgázvezeték megvalósításáról tárgyalt a Gazprom vezérigazgatója. A találkozón külön téma volt a Déli Áramlat európai gázvezeték megépítése, amely - mint a Gazprom tájékozatójában áll - az előre eltervezett menetrend szerint halad.

A budapesti tárgyalásról szóló moszkvai közlés szerint Magyarországon jelenleg az osztrák Baumgarten irányába vezető szakasz tervezési-felmérési, területrendezési munkálatainak, és a környezeti hatástanulmányoknak az elvégzésére kiírt pályázat van folyamatban. A magyar szakaszt tervező céget október végéig tervezik kiválasztani.

A Gazprom közleménye szerint az orosz gázt Dél- és Közép-Európa több országába eljuttató Déli Áramlat vezetéken keresztül Magyarországra 2017-ben érkezik az első szállítmány. Arra is emlékeztetnek, hogy az Ukrajna elkerülésével tervezett rendszeren 2015 végétől, 2016 elejétől tervezik beindítani az első szállításokat. A Déli Áramlat teljes kapacitását 2018-ra éri el, amely akkor már évi 63 milliárd köbméter földgázt szállít.

A képünk illusztráció

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.23 08:31

@makkmarci: Köszi a linket.

A cikk szövege ez:

Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy visszasorolják az orosz érdekszférába, mondta a Magyar Demokratának adott interjújában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.
"Most ez nem katonai megszállást, hanem gazdasági érdekszférába sorolást jelenthet. A kormány ezt a veszélyt vagy nem érzékeli, vagy nem aggasztja, sőt mintha elő is segítené ezt a veszedelmes folyamatot" - fogalmazott a Fidesz elnöke.
A pártelnök szerint az elkövetkező években az energiafüggőség kulcskérdéssé válik, és olyan hol nyílt, hol titkos megállapodások köttetnek, amelyek Magyarországot Oroszország előretolt gazdasági bástyájává tehetik.
"Kelet felől nézve mi vagyunk az utolsó olyan ország, ahol az állam lemondott a nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági szempontból felbecsülhetetlen értékű közellátási rendszerek tulajdonáról. Tőlünk nyugatra ez nem lehetséges. Tegyük világossá: nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni!".
Azt is mondta, hogy Románia, szemben Magyarországgal, él majd azzal a történelmi lehetőséggel, amit az uniós tagság kínál és képes lesz viharos gyorsasággal növekedni és erősödni. Ugyanakkor szerinte az Erdélyben élő magyarok szorult helyzetbe juthatnak. "Az RMDSZ, mint a mór, megtette kötelességét, örökös kormánypártként bizonyította a román demokrácia és kisebbségpolitika EU-érettségét. A kérdés az, mehet-e a mór?" - mondta.
Az interjúban Orbán Viktor az alkotmányos út választását javasolta a forradalommal szemben. Orbán Viktor a Fidesz feladatát abban határozta meg, hogy megteremtse a lehetőséget, "aminek segítségével erőszak nélkül fejezhetjük ki azt a népi erőt, amellyel elmozdítható a csalással hatalomra jutott koalíció". Szerinte ez a népszavazással elérhető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2014.09.23 07:09

"Orbán: Nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni"
http://index.hu/belfold/ovdem9525/

Éljen a Sohanemhazudok Vezér!

Putyin után a gazprom vezetőjét is....???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.09.23 07:00

Lehet vele tárgyalgatni, a fotó is jól mutat majd az albumban, de arról Putyin dönt majd, hogy télen ki fázzon és ki ne. Meg úgy általában mindenről Putyin dönt. Nem ismeretlen ez a fajta berendezkedés számunkra ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.09.22 22:09

Szerintem nem erről volt szó, a fentiek egyike sem újdonság, meg Bulgária nélkül a déli áram úgyse műköödik, szóval mindezért nem jött volna ide, vagy másképpen, nem ide jött volna. Szóval nem a fenti dolgokról volt szó, de biztos valami fontos ügyről, valami a gáztárolókkal. Ha nagyon akarnám, és/vagy tényleg fontos lenne, akkor úgyis tudnám. Őszintén, és minden politikát félretéve, amiről Orbánnal tárgyalnak az már tizedkézből származó információ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html