Orbán: a globalizáció régi modelljének vége

A miniszterelnök szerint megindult egy más irányú mozgás - írja az Inforádió az MTI nyomán.
Szász Péter, 2017. május 15. hétfő, 14:49
Fotó: Napi.hu

A globalizáció régi modellje véget ért, "a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé", és a világ egy tekintélyes részének elege lett abból, hogy fejlett országok kioktatják például emberi jogokból, piacgazdaságból - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben a közmédiának adott, kínai hivatalos látogatását összegző nyilatkozatában.

A kormányfő szerint korszakhatárhoz érkeztünk, elvesztette lendületét a globalizáció régi modellje, amely arra épült, hogy a pénz, a profit, a technológiai tudás Nyugaton van, és onnan áramlik "a szegényebb, kevésbé fejlett keleti országokba".

Az elmúlt évtizedekben - különösen a legutóbbiban - ez megváltozott: a gazdaság húzóereje nem Nyugaton, hanem Keleten van, pontosabban "a Kelet felzárkózott a Nyugat mellé", és "igazából legnagyobb mennyiségben pénz ma Ázsiában halmozódik fel", amely "azután megindul visszafelé, Nyugatra" - fejtette ki.

Orbán Viktor arról is beszélt: a világ egy tekintélyes részének elege lett a régi globalizációs formából, mert az két részre osztotta a világot: tanárokra és diákokra, és egyre bántóbb volt, hogy néhány fejlett ország állandóan kioktatta emberi jogokból, demokráciából, fejlődésből, piacgazdaságból a világ nagyobbik részét. Kína ezért megindított "egy más irányú mozgást" - ezt hívják úgy: Egy övezet, egy út - amely egymás elfogadására épül, "nincs tanár, nincs diák", mindenkinek joga van - idézte a kínai elnököt - saját társadalmi berendezkedéséhez, kultúrájához.

Nézze meg, milyen képet posztolt Orbán Viktor korábban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2017.05.15 17:45

Már megint pofázik ez a hülyegyerek. majd pontosan Orbán mondja meg a tutit, kódis ország magát felfúvó miniszterelenöke.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovi1970, 2017.05.15 17:03

Csak nem arra célzott a g.orbán, hogy felvett egy rahedli kölcsönt a kínaiaktól, tovább növelve az ország eladósodását?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html