Orbán a katasztrófáról: emberi tényező okozhatta

A belügyminiszter szerint télre fedél lesz minden károsult feje fölött, a Mal Zrt. százezer forint gyorssegélyt fizet. A cég biztosítása nem terjed ki ezekre a károkra.
NAPI, 2010. október 5. kedd, 17:35
Fotó:

A kormány él a gyanúperrel, hogy emberek által okozott katasztrófáról van szó - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök a vörösiszap-áradat kapcsán összehívott sajtótájékoztatóján. A kormányfő utalt arra, hogy az eső önmagában nem elégséges indok arra, hogy átszakadjon a gát.

Pintér Sándor belügyminiszter egy kérdésre válaszolva elmondta: a Mal Zrt. biztosítása nem terjed ki a harmadik személynek okozott kárra, vagyis a cég biztosítója nem fog egyetlen kárusultnak sem fizetni. A Mal ugyanakkor az összes károsodott ház tulajdonosának százezer forint gyorssegélyt fizet.

Az állami segítségnyújtás lehetőségei kapcsán hozzátette: télre fedél lesz minden károsult feje fölött. A miniszterelnök elmondta: az embereket a nehéz helyzetből ki kell segíteni.

Orbán leszögezte: a kormány a károk fedezése érdekében nem tervezi, hogy zár alá vegye az üzem eszközeit, hiszen ha ezt tennék, nem tudna termelni a társaság. A termelést egyelőre ugyanakkor felfüggesztették, és egy hétvégi szemle alapján döntik majd el, hogy újraindítható-e.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy senki se fogyasszon a helyben termelt élelmiszerekből. Pintér szerint egyes területeken talajcserére, másutt vegyszeres mentesítésre, lemosásra lesz szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK