Orbán: a kudarc is benne van a pakliban

A legnagyobb gond Magyarországon az eladósodottság, ezért minden erőnket az államadósság szintjének csökkentésére kell mozgósítanunk - mondta Orbán Viktor egy sajtótájékoztatón. A miniszterelnök szokatlan gazdaságpolitikai kísérletnek nevezte kormánya programját.
MTI-Eco, 2010. november 18. csütörtök, 16:15
Fotó:

A legnagyobb gond, amivel egész Európához hasonlóan Magyarország is jelenleg küszködik, az eladósodottság, ezért minden erőnket az államadósság szintjének csökkentésére kell mozgósítanunk - mondta csütörtökön Orbán Viktor Párizsban Angel Gurríával, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) főtitkárával elköltött munkaebédjét követő sajtótájékoztatóján.


A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az elemzőknek nincsen könnyű dolga a speciális magyar helyzetre szabott szokatlan gazdaságpolitikai kísérlettel, mert annak egyes részei egyértelműen tetszenek a piacnak, más részeit, mint például a bankadót vagy válságadót viszont gyűlöli a piac. Orbán elismerte, hogy nem lehet megmondani előre, hogy beválik-e vagy sem, s a kudarc esélye is mindig benne van egy ilyen kísérletben. De mi a siker esélyét akarjuk valóra váltani - tette hozzá.

A kormányfő megerősítette, hogy a kormányzatnak az az ambíciója, hogy Magyarország a ciklus végére Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága legyen. Ehhez meglátása szerint egyszerre kell beszállni egy adó- és hiánycsökkentési, valamint egy gazdasági növekedési versenybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK