Orbán a nyugati és a keleti világ együttműködését szorgalmazza

A jövő kérdése az, hogyan tud jól együttműködni a nyugati és a keleti világ - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-török üzleti fórumon. A török gazdasági miniszter ugyanezen az üzleti fórumon reális célnak nevezte a két ország közötti ötmilliárd dolláros áruforgalom elérését.
MTI, 2015. február 24. kedd, 18:42
Fotó: Napi.hu

"Mi itt, Európában, Nyugaton még mindig nem tudtuk teljesen magunk mögött hagyni a hidegháborús gondolkodásmódot. Még mindig abban gondolkodunk, hogy vagy Kelet, vagy Nyugat, vagy egyik, vagy másik. (...) Nagyon lassan tanulja meg a Nyugat, hogy ez egy rossz kérdés" - mondta a kormányfő Ahmet Davutoglu török miniszterelnök jelenlétében.

Orbán szerint ha nem sikerül választ találni a Nyugat és a Kelet, az Európai Unió és a közösségen kívüli országok jó együttműködésének kérdésére, akkor kihasználatlan marad a benne rejlő "fantasztikus lehetőség".

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Törökország jelentős gazdaság sikereket ért el az elmúlt években. E sikerekhez szerinte hozzájárult, hogy a törökök mérhetetlenül tisztelik a családot. Ezért - folytatta - ki is faggatta a török kormányfőt arról, hogyan sikerült náluk a családot a politikában is középpontba helyezni.

Ez a divat Nyugaton

Kitért ugyanakkor arra: ma Nyugaton az a divat, hogy a nyugatiaknak csak a nyugatiaktól szabad tanulniuk, és ha valaki a keletiektől is el akar tanulni valamit, akkor "rögtön kiszerkesztik az újságokban" mint "a demokrácia tekintetében nem megbízható" miniszterelnök. Megjegyezte, ő így szokott járni, szerinte azonban egyáltalán nem szégyen a másiktól tanulni.

A török és magyar üzletembereknek rendezett fórumot megnyitó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében közölte: utasította Magyarország törökországi külképviseleteit, hogy ezentúl díjmentesen adják a török állampolgároknak azokat a vízumokat, amelyeket konferenciákra, üzleti találkozókra, sport-, oktatási és kulturális eseményekre való utazás céljával igényelnek.

Tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. átszervezi törökországi kereskedőházi rendszerét, és a közeljövőben nyolc kereskedőházi képviseleti irodát nyit török városokban. A tárcavezető kiemelte: soha nem volt még olyan magas Magyarország Törökországba irányuló exportja, mint tavaly.

Török gazdasági miniszter: reális cél az ötmilliárd dolláros áruforgalom

A török gazdasági miniszter reális célnak nevezte a két ország közötti ötmilliárd dolláros áruforgalom elérését a török-magyar üzleti fórumon tartott beszédében. Nihat Zeybekci hangsúlyozta: Magyarország fontos kereskedelmi partnere Törökországnak, a két ország jól kiegészíti egymást a külkereskedelemben. A két ország közötti kereskedelmi forgalom elérte a kétmilliárd dollárt, de a gazdasági potenciál alapján reális esély van az ötmilliárd dolláros áruforgalom elérésére a közeljövőben - mondta.

Véleménye szerint ehhez további megbeszélésekre van szükség, egyebek között a török exportcikkek szállításának megkönnyítéséről, vagy a kvótákról. Reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés további területekre terjed majd ki, és Magyarországon megvalósul a török áruk akadálytalan áthaladása. Kitért arra, hogy az Eximbank fiókot nyit Isztambulban, amely az első ilyen intézmény lesz. A két ország között hathavi találkozók megtartását nevezte szükségesnek, amelyeken tíz gazdasági szektorra lebontva rendszeresen áttekinthetnék az elért eredményeket és a feladatokat.

Felejthetetlen

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök beszédében felejthetetlennek nevezte a Budapesten eltöltött időt, és köszönetet mondott a fogadtatásért. Rámutatott: a politikusok feladata az üzletemberek közötti akadályok felszámolása, amelyre készségüket fejezte ki. Minimum olyan jól szeretnének bánni Törökországban a magyar beruházókkal, vagy még jobban, mint amit itt tapasztalnak. A politikai szándék megvan, a jogi környezet nagyrészt kialakult - mondta a török kormányfő. Az üzletembereknek pedig az a feladatuk, hogy jelezzék, hogy hol ütköznek akadályokba - fogalmazott.

Szavai szerint Magyarország közelebb áll Törökországhoz, mint akár egy szomszédos ország. Az elmúlt két és fél évben már 5 üzleti fórumot és két magas szintű stratégiai tanácsülést tartottak, az együttműködés a két ország között egyre jobban elmélyül. Közölte, hogy támogatják Magyarország keleti-nyitását, és európai szövetségesként, baráti országként tekintenek Magyarországra. Törökország pedig az eurázsiai térségben lehet fontos Magyarország számára. Reményét fejezte ki, hogy Törökország is beléphet a Schengeni övezetbe, és nem lesznek akadályok a két ország között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2015.02.25 07:12

@matolcsy:

Mi az, hogy a "valódi" történelmüket ismerik a törökök? Tanítják, hogyan pusztították el tűzzel vassal a középkori Magyarország 80%-át?

Mi meg kvázi nem ismerjük a sajátunkat? Az egri hősök a végvári vitézek gondolom a véleményedből nem is voltak hősök? Nagyon lezüllöttél azt hiszem Orbánnal együtt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.02.24 22:03

Egy átlag török család: nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt mint a magyarok, mélyen hìvők a magyarokhoz képest, dolgozik, a gyermekeik angolul beszélnek, ismerik a valódi történelmüket és a lenézés helyett szeretettel kommentelnek a magyarokról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2015.02.24 21:32

Törökország a a schengeni övezetbe?!!!!!
Ez tényleg nem tudja mit beszél:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.24 21:09

ja, majd a törököktől fogjuk megtanulni a családmodellt..pont
verni az asszonyt hetente..és amúgy is kusssss
az ilyen komondorosoknak ez feküdne

ez az egész keleti nyitás őrülete tényleg katasztrófába torkollott..és nem tud kimászni belőle, pedig már valamit mintha észlelt volna (állítólag)..hogy még sincs így rendben minden
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2015.02.24 21:05

már végig sem olvasom..
igen súlyos a helyzet a magyar külpolitikában, ha erről lehet még egyáltalán beszélni
romokban hever minden, amit 25 év alatt felépítettünk..és senki nincs, aki pozitívan és szakértelemmel nyúlna a dologhoz..azokat már jó ideje mind kirúgták
katasztrófális az egész
egy biztos, orbán olyan szinten nem ért hozzá..de még a általános óvatosság sincs meg benne..megy, mint egy úthenger...hogy nem sok jót jósolok magunknak...kimondottan vonzódik a diktátorokhoz..ill. már csak azokhoz
ugyan nem is tudom, hova lehet még lejjebb csúszni európai keretek között
kívül..azt sejtem
de erre nem fog sor kerülni, mi magyarok, ellentétben vele, európaiak vagyunk
és azok is maradunk..ezt bizton állíthatom
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html