Felgyorsult a politikai döntéshozatal, ám ez a költségvetési időszak sajátja. Az új döntések sorába tartozik  a sertés áfájának csökkentése. Az intézkedés munkahelyvédelmi akcióterv része és nem szociális intézkedés. Valamelyest csökkenhetnek az árak is, de a cél a munkahelyek védelme, ezért csökken az élő és a félsertések áfája - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel. A mostani áfacsökkentés lehetőségeket ad a becsületes vállalkozóknak, hogy bírják a versenyt a szürke- és feketegazdasággal, illetve az importtal szemben.

A kormány úgy látja, hogy az intézkedés bevételcsökkentő hatása csekély lesz - tette hozzá a miniszterelnök. Most a jó végrehajtás a lényeg, amihez kapcsolatban kell maradni a termelőkkel, "mert a parlament messze van a disznóólaktól".

A családtámogatási rendszer átalakításáról Orbán elmondta, hogy nem kell mellettük érvelni. Bár minden problémát nem oldanak meg, ám annak, aki családban képzeli el az életét, fantasztikus távlatokat nyitnak. Vissza lehet menni a gyed mellett dolgozni, az egyetemistákat a családpolitikán keresztül támogatják - ez mind előremutató intézkedés. A lépések demográfiai és költségvetési hatásait nehéz felbecsülni, ehhez fél-egy év kell, s a következő költségvetésben már levonhatjuk a következtetéseket - fogalmazott.

Orbán szerint mind családtámogatások bővítése, mind a sertésáfa mérséklése mögött a gazdaság javuló teljesítménye áll. Ez az emberek sikere; ha itt lenne az IMF, akkor nem gyed extráról beszélnénk, hanem arról, hogy hogy mennyi pénzt visz el a Valutalap - helyezte sajátos megvilágításba az intézkedéseket a miniszterelnök.