Orbán: aki külföldre akar menni, hadd próbálkozzon

Többek között a kis- és közepes vállalkozásoknak jutó uniós forrásokról, a külföldi munkavállalásról és infrastrukturális fejlesztésekről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök kedden Baján, a helyi televíziónak adott interjújában.
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 16. kedd, 21:26
Fotó: Napi.hu

Az interjúban Orbán Viktor a munkaerő-vándorlással kapcsolatban kifejtette: meg kell érteni, hogy egy másik világban élünk, ma már nincs szögesdrót. Aki nyelveket akar tanulni, máshol akar munkát vállalni, magasabb fizetést remél külföldön, vagy itthon nincs munkája, vagy külföldön remél állást, az hadd próbálkozhasson - fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nem egy magyar jelenség, ezt a magyar politikában még nem értik.

Ha az ember elmegy Spanyolországba vagy Portugáliába, akkor ugyanezt fogja látni - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy komoly kihívás Magyarország számára is, hogy a gazdagabb országok magasabb béreikkel elszívják a szegényebb országok jól képzett munkaerőit. Egyetlen megoldás van, hogy olyan gyorsan kell fejlődnünk, hogy utolérjük bérek szempontjából a leggazdagabb országokat - közölte a miniszterelnök.

Ez nem holnap lesz, ezért mi, akik itthon maradtunk, nagyon sokat kell, hogy dolgozzunk, illetve fontos, hogy akik elmentek, azoknak megmaradjon az élő kapcsolatuk Magyarországgal - fogalmazott.

600 milliárdot küldenek haza a kint dolgozók

Becsléseik szerint 600 milliárd forint az az összeg, amelyet a külföldön dolgozók évente hazaküldenek, amit óriási erőforrásnak nevezett a magyar gazdaság számára.

Reményét fejezte ki, hogy egy idő után eljutunk oda, hogy nem a magyarok fognak elmenni. Azt is tudni kell, hogy akkor majd mások akarnak ide jönni és mások akarnak a mi munkahelyeinkre pályázni - tette hozzá Orbán.

A megyei közgyűlések és a megyeszékhelyek is osztanak uniós pénzt

Az európai uniós pénzek 60 százalékát a vállalkozói világba fogjuk irányítani, kiemelten a kis- és középvállalkozóknak, nagyvállalatok csak speciális esetekben és ritkán részesülhetnek ebből a forrásból - hangsúlyozta a miniszterelnök, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt hét évben az uniós források 16 százalékát kapták a kis- és közepes vállalkozások. Természetesnek nevezte, hogy ez akkor valósulhat meg, ha van elegendő olyan vállalkozó Magyarországon, akinek van piacképes terméke vagy szolgáltatása, és úgy gondolja, hogy érdemes fejlesztenie.

Beszámolt arról a kormánydöntésről, amelynek értelmében a megyék kapnak egy összeget - ez Bács-Kiskun megye esetében 30 milliárd forintot meghaladó pénzmennyiség lesz -, amelyet helyi vállalkozásfejlesztési programok kidolgozására és megvalósítására lehet fordítani. Ennek az alapnak a felhasználásáról a megyei közgyűlések fognak dönteni. Szavai szerint, a megyei közgyűléseknek fejlesztési központ szerepük lesz.

Az Európai Unióból érkező források elosztásával kapcsolatban az is változást jelent majd, hogy a megyék mellett a megyei jogú városok is külön kapnak fejlesztési pénzt, hogy ne vegyék el a kisebb településektől a forrásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2014.09.19 08:01

@Mohacs3:
Öreg, egy volt tsz elnök mint te 75-80 között már nem láthat tisztán. A billentyűzetet loptad, akkor amikor elzavartak még nem volt magyar klaviatúra.
Csapongsz mint a veszett denevér, Bécs, Florida, Szlovákia meg ki tudja mi között, ami éppen eszedbe jut. Magyarsko helyesen Mad'arsko.
Lehet, hogy tsz elnökként úgy kezelted az embereket ahogy most is teszed, ilyen alakokat minden rendes forradalomban helyre tették.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mohacs3, 2014.09.19 01:59

@Saxon: pont ugy csobog a paraszt ver....az elobb a "paraszt" kimaradt. Jaj Istenem foldnyuzo haverod szerint azt a szot mar nem szabad hasznalni orbanisztanban hanem "foldmuvest". Pedig ezt a mai napig Europa-szerte hasznaljak: paysan, peasant, Bauer franciaul, angolul es nemetul. Talan azert mert Magyarsko egy nagy paraszt tarsadalom volt es manapsag mindenki szegyenli a gyokereit. Na de csak kevesen lehettek Eszterhaziak, Szechenyiek, Andrassyak, Zichyk, Karolyiak es hasonlok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mohacs3, 2014.09.19 01:43

@Saxon: Na nezzuk mar ki mereszelt kibujni a becsi Gastarbeiter vacmabol? Jol latok? Ez a becsi utcasepro saxon, akinek tegnap jol szetvertem a pofajat a "nagyot esett a magyarok pesszimizmusa" cim alatt ugyannyira hogy keptelen volt valaszolni. Latom benned is pont ugy csobog a ver mint foldnyuzo haverodban. Hogy Bivalybasznadhoz ugy ertsz az is azt mutatja. Kis paraszt ivadek en ezt a falunevet eppenseggel ezen a forumon tanultam. Szoval mint mindig most is jol mellefogtal. Ha nem lennel olyan alsobbrendu komplexusokkal teli kis szurke vendegmunkas, aki Becsben a skala aljan dolgozik akkor nem reagalnal mindig olyan vehemansan a felsoosztalyuak tulajdonaira, eletmodjara. A szegeny prolik reagalnak igy. Mond libasultet meg birsz magadnak egyszer-ketszer engedni? Tudod azt amire Jozsef Attila ugy vagyott. A te-fajta proli tipus magaban meg mindig vagyik arra a "szep idokre" amikor egyes ujsagok tetejen az volt, hogy "Vilag proletarjai egyesuljete". De az az aranykor (ha, ha) mar soha tobbe nem ter vissza es neked ilyen Gastarbeiter evek utan kell szegenyen es szurken megdogleni. A napokban lattam egy videot az osztrak TV-bol. Mutattak a te-fele Magyar vendegmunkasokat. Nagyon ugy nezett ki, hogy olyan masodosztalyu elolenyeknek vesznek benneteket Haynau bacsi buszke orszagaban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.09.18 22:41

@foldnyuzo:
"Bivalybasznad" ... ezt tipikus vidéki "parasztok" szókifejezése... ez a Mohacs3 egy nagy kamugép hidd el... ilyet ennyi év után már nem mond egy értelmes ember ! Jól látod, hogy egy mérges kis vidéki tahó ez az öregcsont ... semmi amerika meg gazdag elit meg itthoni nagybirtok.. lépten-nyomon felismerhető az írásaiból a szófordulataiból, ezért kár is időt pazarolnod rá !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.09.18 22:35

@zappara:
Politikai szinten minden más... én a hétköznapi emberekről és életről beszéltem. Ha egy országban elrabolnak egy magyar állampolgárt, szintén politikai kérdés lesz és "egy ország aggódik érte" ... kb. ezen a szinten van. Személy szerint leszarom, hogy milyen oligarchák háborúznak a politikai-gazdasági újrafelosztásban nálunk, vagy hogy a devizásokkal mi lesz, vagy éppen a füstös barnákkal... engem csak a bécsi melóm érdekel és hogy az itthoni mindennapi életvitelem kényelmes legyen. Egy kinti melót és azzal járó bérezést összekötöm az itthoni életvitellel. A nagy többséget szintén csakis szűkösebb életközege érdekli és aszerint is cselekszik. Ugyanez van más országokban is, vegyük észre hogy összemosódnak már a népek a globális fogyasztói világban. Mindenkit a fogyasztása érdekel, leszarja, hogy mi van akár 100km-rel arrébb ... közömbösen veszik a médián keresztül és túllépnek rajta. Nincs ebben semmi rossz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html