Orbán aláírta - oroszoké a paksi gigaüzlet

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői, ennek keretében atomerőművi energiablokkok megépítéséről is megállapodtak.
MTI, 2014. január 14. kedd, 14:50
Fotó: Napi.hu

A megállapodás keretében Oroszország 10 milliárd eurós hitelt nyújt Magyarországnak a nukleáris bővítésre - írja a Bloomberg hírügynökség. Orbán Viktor úgy fogalmazott emellett, hogy Magyarország elkötelezett a Déli áramlat iránt.

Vlagyimir Putyin a tárgyalást követően azt közölte, hogy Magyarország és Oroszország között új hosszú távú gázszerződés jön létre. Az orosz elnök azt is bejelentette, hogy Oroszország két új atomerőművi blokkot fog építeni Pakson - írja a portfolio.hu.

Orbán Viktor 2008-ban még puccsot emlegetett
A Fidesz elnöke 5 évvel ezelőtt még bírálta, hogy az akkori szocialista kormány titkosított, hosszú távra szóló szerződést akar kötni Oroszországgal "a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó" energiakérdésben. Egy losonci konferencián akkor úgy fogalmazott, hogy "történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen".

Lázár: nő Magyarország energetikai függetlensége

Két új erőműblokkot épít Magyarországon az orosz Roszatom állami atomenergetikai konszern, a 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje 30 év - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden Budapesten, miután Moszkvában orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá. Tájékoztatása szerint az első új paksi blokk 2023-ban kezdhet működni és ezzel tovább nő Magyarország energetikai függetlensége.

Lázár János újságírók előtt hangsúlyozta: az elkészült erőmű magyar állami tulajdonban marad. Az új blokkokról szóló terveket a magyar kormány megküldte Brüsszelnek, amely nem emelt vétót - közölte az államtitkár, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a beruházással éves szinten egy százalékkal bővülhet a bruttó hazai termék (GDP), és tízezer új munkahely jöhet létre. A beruházás költségének 80 százaléka származik az Oroszországgal kötendő pénzügyi megállapodásból, a maradék 20 százalék magyar önerő - mondta.

Az orosz fővárosban magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, orosz részről pedig Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.

Roszatom: a kölcsön összegéről még nincs döntés

A kölcsön összegéről még nem született döntés - mondta újságíróknak az orosz nukleáris energetikai iparágat összefogó és felügyelő állami vállalat (Roszatom) vezetője Szergej Kirijenko azt követően, hogy Moszkvában magyar-orosz kormányközi megállapodást írtak alá a nukleáris energia békés célú felhasználásáról. Emlékeztetett, hogy először az államközi megállapodást kell aláírni, és ezzel párhuzamosan, már az utolsó simításokat végzik a pénzügyminisztériumokban a hitelszerződésen. Hozzáfűzte: egyelőre 10 milliárd euróban (háromezermilliárd forint) állapították meg a hitel felső határát, de ennél alacsonyabb lesz a végleges összeg.

A projekt pontos költségét a műszaki szakemberek tudják megállapítani, de a munka még csak most kezdődik. A szerződéses összeget az árak és az atomerőmű technikai paraméterei alapján kalkulálják ki. A paksi erőmű bővítéséről szóló előszerződésnek három iránya van: a reaktorok megépítése, a fűtőanyag szállítása és a szervizszolgálat - mondta el Szergej Kirijenko.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az új reaktorokkal megduplázódik a paksi atomerőmű jelenlegi, 2 gigawattos teljesítménye. A megállapodást egyedülállónak nevezve rámutatott, hogy a munka több mint 40 százalékát a magyar fél végzi el. "Mintegy 3 millió dollárt költ a magyar fél munkahelyek megőrzésére" - mondta Putyin, hozzátéve, hogy csak a költségvetés adóbevételei több mint egymilliárd dollárra rúgnak majd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.01.21 11:41

A témánál maradva, nem vagyok orosz párti , de inkább ők építsék meg mint a franciák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.01.21 11:39

@zappara: Nézd rég volt , lehet nem emlékezem pontosan. De úgy rémlik a 4 es metró már 1990-1994 között megbukott. Egyedül Torgyánnak volt elképzelése, ha akkor megépítik az oroszok , nagyob sokat nyertünk volna.
Ez igaz a Grippen beszerzésre is , nagyon sáros a fidesz mszp szdsz kormányok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.01.21 11:29

@Blama: Kérlek sorold fel mi történt a 4 es metróval 2004-2008 között.
És miért nem épűlt fel 2002-2010 között.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.01.21 11:13

@zappara: De bármi történjen, nem csak 3% deficit alatt lesz III. orbánia, hanem még az ostobán tákolmányba foglalt államadósság-előírást is betartják 2016-tól, ugye?!

Csak én gondolom (elfogadása óta!!!), hogy ez nem fog menni???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

suti4000, 2014.01.21 10:59

Ne legyen igazam hogy a gigahitel kell az ország finanszírozására, erőmű meg majd lesz valamiből ha marad, majd mi kifizetjük. A nap meg ingyen van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html