Orbán Viktor kiemelte, hogy az elszámoltatás nem csupán a múlt bűneiről, de az ország jövőbeli működéséről is szól, jelezve a hatalomban lévők számára a határokat. Az új állami vezetők kinevezése kapcsán kiemelte, hogy sem az Állami Számvevőszéknek, sem a médiahatóságnak nem volt vezetése, az állami vállalatok élén végrehajtott helycserék kapcsán pedig a vezetők felelősségéről beszélt. Éppen ezért volt szükség szerinte a 2006-os események kapcsán a rendőri és politikai felelősség levonása is.

A miniszterelnök szerint a rend helyreállítása és a közbiztonság megteremtése érdekében is határozott lépések szükségesek, ezt szolgálta a témában rendezett ózdi lakossági is. A problémát azonban nem lehet megoldani, ha az állam a bűnözőket mentegeti, és azok számára különféle mentségeket gyárt, miközben közömbös marad az áldozatokkal szemben - figyelmeztetett Orbán.

A megoldás másik eleme a kormányfő szerint, hogy nem szabad elhallgatni a problémákat, mint az előző kormány tette, és egyértelművé kell tenni, hogy a kormány a törvény oldalán áll az áldozatokkal szemben. Az eddig hozott közbiztonsági intézkedésekből Orbán a 3 csapás törvényt, a pedagógusokkal és a rendőrökkel szembeni erőszak megtorlását, a tulajdon fokozott védelmét és a rendőrséghez jutatott többletforrásokat emelte ki.

Az egészségügy területén sem maradhatnak a jelenlegi állapotok, a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy megakadályozza az orvosok kivándorlását, mert visszacsábítani őket ennél jóval nehezebb - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A beszéd végén Orbán kiemelte, hogy 100 nap nem elegendő a problémák megoldására, ám az első útjelző oszlopokat sikerült leverni. Nemet kell mondanunk az utópikus víziókra, mely a realitással való szembesülés nehézségéből táplálkozik. A realitással azonban szembe kell néznünk, de ez nem elég, nekünk a valóság kell -tette hozzá a kormányfő, aki szerint a realitással szemben a valóság az embert és annak lehetőségeit is tartalmazza, melyeket meg kell valósítanunk.