BUX
37689

Orbán: az EU-elnökség történelmi igazságtétel számunkra

Orbán Viktor szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén mutatta be a magyar elnökség programját. A fő prioritást a válságkezelés élvezi majd, de kiemelt figyelmet kap az energetika és az innováció is. A miniszterelnök kérte, hogy a médiatörvényt ne keverjék össze a magyar elnökséggel, ám több európai képviselő kritizálta a törvényt.

Ádám János, 2011. január 19. szerda, 12:44

Magyarország számára a soros elnökség betöltése fontosabb, mint egy féléves rutin - Magyarország számára ez történelmi igazságtétel - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén az elnökségi program bemutatása során. Magyarország sokat tett Európáért: elsőként lázadt fel a szocialista rendszer ellen 1956-ban és elsőként döntötte meg a rezsimet - fogalmazott Orbán. A kihívások hasonlóak, mint 20 éve, sőt a legnehezebb év az idei az EU életében az elmúlt két évtized során. A válság miatt egy újraosztott világgazdaságban kell Európa helyét megtalálni, ehhez pedig elengedhetetlen az egység.

Ma az adósság gyengíti le Európát. Ezt egyetlen módon lehet legyőzni, a munkával - fogalmazott Orbán. Mi ezt nagyon jól tudjuk, szégyellve jelentem ki, hogy Magyarországon a foglalkoztatottság nagyon alacsony, 55 százalékos. Ezért, a magyar elnökség középpontjában a gazdasági kérdések állnak - jelentette ki a miniszterelnök. Viszont, a vitára nincs sok idő, ezért minél hamarabb folytatni akarjuk a válságkezelést. Ennek iránya helyes, de szükség van az alapszerződés módosítására és az állandó stabilitási mechanizmus 2013-tól való beindítására. Ennek érdekében mindent hajlandóak vagyunk megtenni - mondta a miniszterelnök. Szükség van a tagállamok költségvetéseinek összehangolására, a gazdaságpolitikai koordinációra és a fenntartható gazdasági növekedésre.

Mindezekhez nemzeti hitelességre is szükség van: Magyarország számára reális esély mutatkozik idén arra, hogy kikerüljön a túlzott deficit eljárás alól és csökkenjen az államadósság. További feladatunk az egységes piac erősítése, hiszen ez adja a növekedés forrását. Le kell bontani a meglévő piaci korlátokat és új területekre kell kiterjeszteni az egységes piacot - tette hozzá Orbán.

A februári uniós csúcs két fő - a magyar elnökség számára kiemelkedő fontosságú - témája az innováció és az energiapolitika lesz. Az energiaszabályozás területén vannak még olyan akadályok, melyeket el kell hárítani, és meg kell teremteni az energetikai infrastrukturális kapcsolatokat.

A romastratégia olyan feladat, ami előbb-utóbb egész Európát is érinti majd, hiszen ha nem sikerül a kisebbségi problémákat megoldani, akkor a már letelepedett közösségek nomád életformát fognak választani.

Az unió aktuális gondjai ellenére, nem feledkezhetünk meg az aspiráns országokról sem, dacára a bővítéstől való félelmeknek. Horvátország megérdemli az uniós tagságot - például az elmúlt pár évben jobb gazdasági teljesítményt mutatott, mint Magyarország. Szeretnénk, ha délnyugati szomszédunkkal még ebben a félévben eljutnánk az aláírásig.