Úgy ítélte meg, hogy a piacok sokkal derűlátóbbak Magyarországgal kapcsolatban, s az ország gazdaságának alapjai sokkal erősebbek, mint azt sokan sugallják. Az általános hozzáállásunk az, hogy nyitottak és rugalmasak vagyunk, készek vagyunk minden pontot megvitatni, de nem politikai véleményre, hanem érvekre van szükségünk. Ha az érvek az EU részéről meggyőzőek, hogy jobb azt a vonalat elfogadni és követni, akkor nincs ok arra, hogy ne úgy tegyünk - mondta Orbán Viktor.

Leszögezte, Magyarország azután is a piacról akarja finanszírozni magát, hogy az IMF-fel végül aláírják a megállapodást. Biztos vagyok abban, hogy egy, az IMF-fel kötött megegyezés után meg tudunk maradni a pénzpiacon, mivel a megegyezésnek nem célja, hogy otthagyjuk a pénzpiacot - hangsúlyozta a kormányfő.

Fontosnak nevezte a kormány és a gazdaság számára, hogy ne csak az IMF-től, hanem a piactól is világos jelzést kapjon. Amint Magyarország meg tud maradni a pénzpiacon, és biztosítja a pénzügyi hátteret az IMF-fel kötött egyezménnyel, a kormány a gazdasági növekedésre összpontosíthat - tette hozzá Orbán.

A legjobb forgatókönyvem az, ha egy hónap elteltével a magyar gazdasággal kapcsolatban nem az lesz a fő téma, hogyan finanszírozzuk a gazdaságot, hanem az, hogy milyen sikeres lehet a növekedési terv - idézte a kormányfőt a Reuters. Csak a múltat kritizálták - utalt Orbán Viktor az Európai Bizottság szerdai, a túlzottdeficit-eljárás kapcsán tett bejelentésére, mivel a bizottság kifogásai a kormányfő szerint a 2010 és 2011-es költségvetési hiánnyal kapcsolatosak.