A kormányfő erről azután beszélt, hogy kedden a Parlamentben tárgyalt a budapesti munkalátogatáson tartózkodó Ilham Aliyev azeri elnökkel, akivel közös nyilatkozatot írt alá a két ország közötti stratégiai partnerségről. Orbán Viktor sajtónyilatkozatában megerősítette azt a magyar kormányzati célt, hogy a versenyképesség érdekében az energia árát az Egyesült Államokban ismert árszintre szorítsák le. Ehhez partnerekre van szükség, és "Azerbajdzsán itt is bejön a képbe" - mondta.

A miniszterelnök Magyarország és egész Európa stratégiai érdekének nevezte, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz. A jelenlegi szerződések azonban csak azt garantálják - folytatta -, hogy az azeri energiahordozó Dél-Európába el fog jutni, így "a mi dolgunk a következő években, hogy megteremtsük annak feltételeit, hogy az azeri gáz feljuthasson délről Közép-Európába is". Ennek egyetlen módja szerinte az, ha az egymással szomszédos államok összekötik vezetékrendszereiket. A miniszterelnök ezért sürgette az Európai Unió tagországait egy közös energiapiac létrehozására, amelynek "első lépése nem lehet más, mint a szomszédos államok csőrendszereinek összekapcsolása". Hozzátette, Magyarország ebből a szempontból mintaállam, "fair, korrekt partner", hiszen nincs olyan szomszédja, ahonnan energiát kap, és ne tudna oda energiát szállítani. "Ezzel egyedülállóak vagyunk a térségben" - jelentette ki.

Orbán Viktor szerint a "két dinamikusan fejlődő állam" között létrejött magyar-azeri stratégiai megállapodás sem csak Magyarország, hanem az EU érdekeit is szolgálja, hiszen az unió és Azerbajdzsán között már 1996-ban létrejött egy partnerségi és együttműködési megállapodás. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyar-azeri együttműködés potenciálja "jóval magasabb annál, mint amit eddig valóra tudtunk váltani".

A kormányfő különösen értékes országnak nevezte Azerbajdzsánt, mert - mint fogalmazott - "egyfajta hidat képez Európa és Ázsia között", és bizonyítékot ad arra, hogy "léteznek a keleti világban olyan országok, amelyek szekularizáltak, és ezért a józan ész alapján tudják alakítani a kapcsolatukat a racionális alapokon nyugvó nyugati világgal". Ráadásul - folytatta - Azerbajdzsán mintaállam abból a szempontból is, hogy hogyan lehet felépíteni az energiaszektorra egy olyan gazdasági rendszert, amely lépésről lépésre a gazdaság többi szektorát is felépíti és világszínvonalúvá teszi.

Orbán Viktor azt is mondta, Magyarországnak sok oka van arra, hogy "nagy tisztelettel" emlegesse Azerbajdzsánt, annak elnökét és az elnök édesapját, Heydar Aliyev volt azeri államfőt.

A kormányfő végül beszámolt arról, hogy Magyarország 200 azeri diáknak ajánl fel ösztöndíjat. Célnak nevezte továbbá, hogy esetleg magyar felsőoktatási intézmény jöjjön létre a kaukázusi országban.

A nyilatkozatok előtt a magyar fél és az azeri delegáció tagjai nyolc megállapodást írtak alá. A két ország közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat mellett megállapodás jött létre a két kormány között a légi közlekedésről, a magyar gazdasági tárca és az azeri szakminisztérium között a turizmusról, együttműködési megállapodást kötött a két főváros, Budapest és Baku, és szándéknyilatkozatot írt alá a két agrártárca az állat-egészségügyi együttműködésről. Emellett jóváhagytak egy megállapodást a fejlesztési tárca és az azeri hírközlési minisztérium között az innovatív stratégiák alkalmazásáról, valamint két dokumentumot is aláírtak a sport és az ifjúság, illetve az oktatás területén való együttműködésről.