Magyarországon nincs se csodavárás, sem illúziókat nem kergetnek az emberek, hanem csak józan elvárásokat fogalmaznak meg. Ennek köszönhető, hogy a választok száz nap után is kitartanak a Fidesz mögött - mondta Orbán Viktor miniszterelnök "Kormányzati teendők" című napirend előtti felszólalásában a parlament őszi ülésszakának megnyitóján.



Orbán szerint az ország újjáépítésére van szükség - ehhez le kellett tenni az új alapokat.

A legutóbbi versenyképességi felmérésben Magyarország az 58. helyről az 52. helyre visszakapaszkodott. Bár ez a felmérés még az előző kormány tevékenységét dicséri, erről hallgatott a miniszterelnök. Ugyanakkor Orbán megjegyezte, hogy Magyarország a kilencvenes évek végén volt már az első 30-ban és az a célja, hogy újra odakerüljön.

Orbán Viktor beszédének első felében hosszan sorolta a kormányzásnak eredményeit, kezdve a Széchenyi-kártya program kiterjesztésén, folytatva a kisposták megnyitásával, illetve a társasági adó csökkentésével és befejezve a Nemzeti Együttműködési Rendszer ismertetésével.

Orbán szerint Magyarország nem folytathatja azzal a gazdaságpolitikával az adósságcsapdából való kilábalást, amely oda vezette az országot - ezért a új kapcsolatokat épít ki a befektetőkkel. A következő két évben nem lehet arra számítani, hogy a világgazdaság tartós növekedésbe kezdj, ezért az idén az államháztartás hiánya a GDP 3,8 százaléka lesz - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: jövőre pedig arra tesz javaslatot, hogy ez három százaléknál kisebb legyen - mondta Orbán. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten már ismertette a kormány döntését - ám a piac ezt Orbántól is hallani akarta.

A miniszterelnök a közbiztonság és a rendőrség megerősítését ígérte. Azt mondta, hogy szeretné az országot Európa egyik legbiztonságosabb országává tenni.

Az önkormányzati választások előtt már csak hétfőn és kedden tart ülést a parlament.