Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vincent tájékoztatása szerint a magyar miniszterelnök és Barroso megbeszélésein várhatóan szó esik majd az Európai Unió következő, 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretéről is, ahogy a bankunió megteremtésének lépéseiről, valamint a gazdasági és monetáris unió átalakításáról is tárgyalhatnak.

A magyar államháztartási hiány azért szerepelhet Orbán Viktor és Barroso megbeszéléseinek napirendjén, mert Magyarország ellen gyakorlatilag uniós csatlakozása óta túlzottdeficit-eljárás folyik. Magyarországnak az elmúlt években nem sikerült az államháztartás hiányát a stabilitási és növekedési paktumban rögzített, a GDP három százalékában meghatározott küszöb alá csökkenteni. Novemberben nyilvánosságra hozott őszi előrejelzésében az Európai Bizottság mind 2012-re, mind az idei évre 3 százalék alatti hiányt jósolt Magyarország számára, 2014-re viszont ismét három százalék fölötti deficitet jeleztek előre. Emiatt nagy kérdés, hogy az unió felfüggeszti-e a túlzott deficit eljárást vagy azt meghosszabbítja 2014-ig, amikor is választások lesznek Magyarországon.

Múlt héten Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség államtitkára közölte, hogy Orbán Viktor brüsszeli látogatása alkalmával a bizottság elnökén kívül Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, valamint Martin Schulzcal, az Európai Parlament első emberével is találkozik.