Folyamatos a kapcsolat Fellegi Tamással, de egyelőre nem tudni többet arról, mit vár az IMF Magyarországtól, milyen konkrét feltételeket szab - kommentálta a Washingtonban történteket Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli adásában - írta a hirado.hu. A tárgyalások most arról folynak, milyen gazdaságpolitika kell Magyarországnak ahhoz, hogy az IMF-hitelt vissza tudja fizetni, ezek az érdekek pedig egybeesnek a magyar érdekekkel - tette hozzá a kormányfő.

Magyarország legnagyobb kihívása most a gazdasági növekedése, emiatt kell az IMF-hitel, amihez, ha megvan, lehet, hogy hozzá se kell nyúlnunk, a piacról is tudjuk finanszírozni magunkat, de biztonságot ad. Orbán Viktor úgy vélte: 2012-ben európai gazdaságpolitikai fordulat jön, az eurózóna kezelni fogja a közös pénz válságát, a második szakasz pedig már a fejlődésről szólhat majd.

Az Európai Unióból érkezett bírálatokról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta: ha vannak érvek a jogszabályok megváltoztatása mellett, készek vagyunk a módosításra, egyelőre azonban nagyrészt csak vélemények vannak, amelyekkel nem nagyon tudunk mit kezdeni

A részletekről szólva az kormány hangsúlyozta: bírói nyugdíjazások ügyében az EU-nak nincs kompetenciája, egyébként pedig összhangban van az uniós elvekkel, az adatvédelmi biztos ügye szerinte pedig egy "porszem a gépezetben", amit tisztázni fogunk.

Nagyobb falat a jegybanktörvény, amihez Brüsszel már érveket is csatolt, itt elképzelhető a kompromisszum. A túlzott deficiteljárásról szólva Orbán azt mondta, az visszamenőleg érvényes lehet, előre azonban semmiképp, a magyar gazdaság alapjai ugyanis erősek és jól.

Az árfolyam alakulása nem áll összefüggésben a gazdasági teljesítménnyel - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint rémhírek, spekulációs szélhámosság rángatja a forintot. Beetetnek bennünket az államcsőd veszélyével, amiről egyébként butaság beszélni is, miközben a külföldiek veszik a magyar állampapírt, mert nagyon jó üzlet - tette hozzá Orbán Viktor a 180 percben.