Európa határait meg kell védeni, ennek érdekében az Európai Uniónak komoly rendészeti, katonai lépéseket is tennie kell - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádió reggeli műsorában. A kormányfő erről azután nyilatkozott, hogy a menekültügy témájában tartott csütörtöki brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozón a résztvevők úgy döntöttek: az unió megháromszorozza azt a pénzt, amelyet eddig a lélekvesztőkön Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került illegális migránsok mentésére fordított.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban hangsúlyozta azt is: nem elég Európa határait megvédeni, eközben olyan politikát is kell folytatni, amely segíti a menekülni vágyókat abban, hogy ott maradhassanak, ahol születtek. A miniszterelnök megerősítette azt a magyar álláspontot, hogy jobb lenne, ha az uniós tagállamok maguk dönthetnék el, miként akarják megfékezni a menekülthullámokat. Jelezte egyúttal, hogy hamarosan megindítja a kormány az illegális határátlépőkkel kapcsolatos nemzeti konzultációt.

A nemzeti konzultáció az emberekkel való kormányzás kulcseszköze - mondta Orbán Viktor. A következő hetekben, arról kérdezik az embereket, hogy az illegális határátlépőket el kell-e fogni, ki kell-e őket toloncolni.

A kérdések között lesz az is, hogy amíg a menekültek Magyarországon tartózkodnak - addig dolgozniuk is kell - sorolta kérdéseket Orbán, aki elmondta, hogy személyesen hagyta jóvá a kérdéseket.

A miniszterelnök szerint, amíg tovább mehetnek a menekültek, addig nagy baj nincs - de ezt az idők végtelenségéig szerinte Németország és a többi nyugati állam nem fogja engedni. Orbán szerint nincs szükség bevádolásra, jó családpolitikát kell csinálni - tette hozzá.