Európa nagy döntések előtt áll, a csúcstalálkozó nem ért véget, szerdán folytatódik - kezdte Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalását. Döntést kell hozni Görögosrzág ügyében. A csőd már nyilvánvaló, a kérdés az, hogy lehet megmenteni a görög embereket, hogy lehet megakadályozni a csőd tovább terjedését és hogy lehet megmenteni az európai bankszektort. Valami nincs rendben, az mégsincs jól, hogy a legjövedelmezőbb szektort a közpénz tartja életben. Ezen változtatni kell - fogalmazott.

Ezen a hétvégén egy dolog eldőlt: Magyarországnak el kell rugaszkodnia a válságzónától. Az unió lassú és körülményes, számos állama nyílt kormányválságokkal küszködik, az intézményrendszert a fellendülés idején alkották meg - ez a növekedés korszaka volt - ma azonban úgy tűnik, ami akkor működött, az nem működik ma. Nem várhatunk arra, hogy Európa megoldja a mi gondjainkat. A magunk érdekében muszáj hozzájárulni Európa sikeréhez, de megvannak a magunk gondjai is - mondta a miniszterelnök

Orbán szerint négy összefüggés derült ki a hétvégén:

  • A forint árfolyammozgását az euró gyengesége okozza, s ez jó ideig így is marad: a görög csők következményei beláthatatlanok, s az unióban folyamatosan nő az államadósság. Függetleníteni kell magunkat az eurózónától. Nyilvánvaló, hogy ezt a sorsot elkerüljük, mindenáron csökkenteni kell az államadósságot, ez azonban nem elég, muszáj kimentei a családokat a devihitelek csapdájából - fogalmazott Orbán.
  • Másodszor, gyors növekedés nem várható. A magunk útját kell járni, ragaszkodnunk kell a sajátos észjárásunkhoz és sajátos megoldásainkhoz. Az új recepteket most és nekünk kell kiokoskodnunk. Továbbra sem szabad megijedni az új megodásoktól, s nem szabad törődni más véleményekkel - vélekedett a kormányfő.
  • Harmadszor, Európa továbbra is számít a magyar munkaerőre, ami komoly kockázatot jelent. Nem mondhatunk le az ország legjobb munkaerejéről. A magyar emberek keveset keresnek, ezért megfelelő ütemben feljebb kell vinni a kereseteket, s ezt a minimálbér emelésével lehet elérni.
  • Végül a negyedik összefüggés az, hogy a válság az európai bankok, az európai bankszerendszer válsága. Szükség van jó bankokra. 2008-ban kisegítették a bankokat, de rosszul használták azt fel, s most újabb támogatást kérnek. Mi nem tudjuk kifizetni ezt, a bankoknak vannak tulajdonosai, részvényesei, vállalják a felelősséget. Minden országnak, állampolgárnak az az érdeke, hogy egyetlen bank se higgye magát pótolhatatlannak. Európának elemi érdeke, hogy felülvizsgálja a bankok működtetését. A kereskedelmi bankokat el kell választani a befektetési bankoktól. A kétszintű bankrendszer megteremtésekor az volt a kérdés, hogy mennyiben lehet a kettőt elválasztani, ma az látszik, hogy a betétesek vagyonát a legbonyolultabb konstrukciókkal lehet kockára tenni. A szabályozás nem szitokszó, a piac szabály nélkül csak lutri - mondta Orbán Viktor

Látjuk, hogy Európa hajója nehézkes, az unió nehezen szánja rá magát, hogy szakítson a XX. századdal. Mi azonban nem érünk rá, nekünk jövőre el kell szakadni a válságtól. Azt a kérdést kell feltennünk, mit kell tenni azért, hogy Magyarország a válság után is sikeres legyen. Mi magyarok elsősorban magunkért küzdünk. De épp 1956 példájából kiindulva tundnuk kell, hogy csak magunkra számíthatunk, senki sem fog miattunk egy fűszálat sem arrébb tenni - zárta beszédét Orbán.