Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Brüsszel egy olyan hely, ahol állandóan résen kell lenni, mindig történhet valami - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak az uniós állam- és kormányfők találkozója előtt egy migrációval kapcsolatos kérdésre, mely az egyik témája az EU-csúcsnak.

A miniszterelnök szerint az elfogadni tervezett határozat a migráns kérdés külső dimenzióját hivatott kezelni. Itt könnyű egyetértést létrehozni, miután ebben a legtöbb tagállam egyetért - jegyezte meg a miniszterelnök.

Orbán most elismételve a magyar álláspontot kifejtette, hogy le kell vonulni Líbiába és ott kell különválogatni a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, ott kell a jogi eljárásokat és a terrorellenes szűréseket elvégezni, hogy csak azok léphessenek be az EU területére, akik ezen már átestek, tudjuk róluk, hogy nem fenyegetik az európai emberek biztonságát, tudjuk kicsodák és mit akarnak.

Ebben könnyebb egyetértést létrehozni, mint abban a kérdésben, amiben nincs egyetértés, miszerint a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az oktalanul beengedett migránsoktól, hogy szét akarják osztani azok között az országok között, akik megvédték magukat és nem engedték be a saját országukba, mint például Magyarország. Ebben Orbán szavai szerint sosem lesz egyetértés. A magyar miniszterelnök szerint a csütörtöki tanácskozás "szamárvezetője" az lesz, hogy azon dolgozzanak, amiben lehet egyetértés.

Macron még új fiú

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délelőtt találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel, aki egyébként a visegrádi országokkal tart megbeszélést. A találkozó vélhetően nem lesz feszültségmentes, miután Macron már többször keményebb kijelentéseket tett a kelet-európai országokkal kapcsolatban. Egy szerdán megjelent interjúban például azt mondta:

A kelet-közép-európai és kisebb államoknak is tiszteletben kell tartaniuk a demokratikus értékeket és nem tekinthetnek úgy Európára, mint "egy szupermarketre.

Az uniós állam- és kormányfők csütörtöki találkozója előtt a magyar miniszterelnök a találkozóval kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva - és egyben utalva a francia elnök ezen kijelentésére is - azt mondta:

Új fiú a francia elnök, most jön először csúcsra. (...) Nyilván a belépője nem túl biztató, mert tegnap azt gondolta, hogy a barátságnak az a legjobb formája, hogy belerúg a közép-európai országokba. Ez itt nem szokás, de szerintem majd ő is kiismeri itt magát.

Jön szavazni Orbán?

Egy, a pénteki plakáttörvénnyel kapcsolatos parlamenti szavazással kapcsolatos kérdésre válaszolva kijelentette, hogy ezt nem a kormány terjesztette elő - ebben az esetben ugyanis Magyarországon kellene lennie. Ez Orbán szerint egy pártokra tartozó ügy.

Ugyanakkor az álláspontja az, hogy "az ilyen pártfinanszírozási korrupciós botrányokat, amitől most szenvedünk, fel kell számolni", ami akkor lehetséges, ha "egyértelmű törvények" vannak.

A miniszterelnök továbbá azt is leszögezte, hogy a frakcióvezető alá tartozik "engedelmességgel", így ha "Kósa Lajos szól", akkor haza fog menni szavazni. Amikor viszont eljött az EU-csúcsra, akkor még Kósa azt mondta, hogy erre nem kell számítania - tette hozzá.