Orbán Viktor múlt heti bajorországi látogatásán közös interjút adott Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel a német konzervatív lapnak, a Die Welt-nek. Az interjú a Welt Online-on jelent meg, de az volt beígérve, hogy a lap vasánapi magazinja, a Welt am Sonntag (WaS) hozza - tudta meg a a hvg.hu. Az interjú azonban állítólag nem tetszett a külön stáb által készített magazin szerkesztőinek, így végül ők ezt nem kérték, csak a Welt online-on jelent meg a beszélgetés november 8-án - írja a bajor regionális lap, az Oberbayerisches Volksblatt online kiadása Bosszúság a láthatatlan interjú körül című cikkében.

Az, hogy nyomtatásban végül nem jelent meg az interjú, pedig arról szólt a felkérés, "nem szép dolog", de nagyon a politikusok nem tudnak mit tenni ellene, írja a szerző, Christian Deutschländer. A kiszerkesztésnek azonban komoly diplomáciai utóélete lett: a magyar kormány képviselői a német CSU-ból származó források szerint cénzúrát és diplomáciai következményeket emlegettek. A felháborodás elérte Edmund Stoibert, a CSU tiszteletbeli elnökét, volt tartományi miniszterelnököt, aki "nagyon érzékeny eszközhöz" nyúlt: az ügy miatt felhívta Mathias Döpfnert, a Die Welt-et kiadó Axel Springer fejét, akit tájékoztatott "Orbán dühéről".

Stoiber a politikustól nem elfogadott, a CSU-tól egy 2012-es botrány miatt kifejezetten kínos telefonhívás tényét nem tagadja, erről tájékoztatta a CSU elnökségét is, írja a szerző. A szóvivő szerint azért döntött így, mert aggódott az ügy politikai dimenziója miatt, és mert Döpfner állítólag nála többször rákérdezett a magyarországi politikai fejleményekkel kapcsolatos véleményére. Stoiber pedig csak fel akarta hívni a figyelmet a reakcióra, de a szerkesztőségre hagyta a döntést, hogy mit kezd ezzel az információval - mindenesetre Döpfner állítólag megköszönte a tájékoztatást - írta a portál.