Orbán Botkához látogatott

Szegednek minden adottsága megvan ahhoz, hogy kiemelkedő regionális központ legyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az MTI tudósítása szerint hétfőn a Modern városok program szegedi állomásán, ahol Botka László (MSZP) polgármesterrel tartott közös sajtótájékoztatót.
Szabó Zsuzsanna, 2017. január 30. hétfő, 16:54
Fotó: Napi.hu

A kormány és Szeged között hétfőn létrejött együttműködési megállapodás részleteiről szólva a kormányfő kifejtette, olyan fejlesztésekről döntöttek, amelyek kiállják az idő próbáját. Megvalósításuk független attól, "hogyan alakulnak a politikai fuvallatok Magyarországon".

Orbán a tájékoztatón megjegyezte, ritkán adódik lehetőség egy ellenzéki vezetésű önkormányzat és a kabinet közötti tárgyalásra. A miniszterelnök azt kívánta Szegednek, hogy legyen olyan sikeres város, mint amire a történelme felhatalmazza. Szeged a három országra is kiterjedő régiónak nem a legnagyobb, de a legszebb, legjobb egyetemmel rendelkező városa, és bár lehet, hogy gazdasága nem a legerősebb, de a legjobb minőségű iparágakat sikerült megtartania.

A bejelentett beruházások teljes költségét Orbán mintegy 50 milliárd forintra tette, de ha a magyar gazdaság növekedése - amely az idén akár a 4 százalékot is meghaladhatja - lehetővé teszi, a még feltételes módban szereplő elképzelések közül is sikerül többet megvalósítani, így az összeg elérheti a 70 milliárd forintot.

A kormányfő a megállapodásban rögzített pontok közül elsőként a 47-es út négysávúsítását említette, amivel olyan észak-déli közlekedési tengely jön létre, amely Szegedet Debrecenen keresztül összeköti Miskolccal.

A város regionális közlekedési pozícióját javítja a vegyes funkciójú, vasúti és közúti Tisza-híd mintegy 15 milliárd forintos költségű építése, és ehhez kapcsolódva Makó felé az elővárosi közlekedés fejlesztése - közölte a miniszterelnök.

A kormány vállalja a szegedi repülőtéren a nemzetközi minősítési szabályok változása miatt szükségessé vált technikai fejlesztések finanszírozását és egy új utasforgalmi épület kialakítását is - tudatta a kormányfő.

A megállapodás részeként 200 hektáros iparipark-fejlesztésről is megállapodtak. Ennek egy részén magyar élelmiszer-gazdaság szempontjából is jelentős beruházás valósulhat meg, a másik felén pedig a lézerközponthoz kapcsolódó technológiai parkot alakítanak ki - közölte Orbán.

A Modern városok program részeként történhet meg a Belvárosi híd rekonstrukciója, a Tisza Szeged főutcája projekt kivitelezése, a belvárosi rakpartok felújítása, a távlati elképzelések között pedig szerepel egy kerékpáros és gyalogos híd építése is. A kormány támogatja a Mars téri buszpályaudvar áthelyezését, hogy a helyén közösségi igényeket kielégítő teret alakítsanak ki. Emellett a Széchenyi tér is visszakaphatja világháború előtti arculatát - mondta a miniszterelnök.

Munkacsoportot hoznak létre annak kidolgozására, milyen fejlesztésekre van ahhoz szükség, hogy az országban Szeged legyen az első város, ahol a tömegközlekedés kizárólag elektromos alapon működjön.

A sportcélú fejlesztések közül a kormányfő kiemelte az új fedett uszoda 7 milliárd forintba kerülő építését, egy a teremsportok számára alkalmas csarnok és egy atlétikai centrum kialakítását. Hozzátette: egy fedett atlétikai centrum építése további egyeztetéseket igényel.

A déli határ megerősítése elkerülhetetlen

Az illegális migrációról szóló újságírói kérdésre reagálva Orbán hangsúlyozta, a déli határ megerősítése elkerülhetetlen. A határvédelemnek korszerűnek modernek és hatékonynak kell lenni. Mindent meg kell tenni "a tőlünk délre fekvő országok stabilitása érdekében, de képesnek kell lennünk ettől függetlenül megvédeni magunkat".

Az olimpiarendezésről szóló kérdésre a miniszterelnök megjegyezte, a kormány tudomásul veszi, hogy a rendezésről olyan formában születik döntés, amilyenben az emberek ezt akarják. Hozzáfűzte: a népszavazásról az aláírásgyűjtés után tud majd nyilatkozni.

Nemzeti ügy

Botka László hangsúlyozta, alapvető nemzeti ügy, hogy Magyarország a következő időszakban fel tudja használni a rendelkezésére álló európai uniós forrásokat, a Szeged és a kormányzat közötti együttműködés is ezt célozza. A polgármester szerint jelenleg 104 fejlesztési projekt van folyamatban a városban, és a miniszterelnökkel 19 további beruházásról tárgyaltak. Ezek a fejlesztések nemcsak Szeged érdekét szolgálják, hanem erősítik az egész ország versenyképességét. Megjegyezte azt is, Szegednek nemcsak az EU pénze, de az értékei is fontosak.

A déli Tisza-hídról Botka elmondta, az elővárosi közlekedés mellett, a beruházás helyreállítja a Szeged és Temesvár közötti vasúti kapcsolatot.

A sajtótájékoztatót megelőző több mint kétórás megbeszélés alatt - melyen mások mellett részt vett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is - a városháza épülete előtt néhány devizahiteles demonstrált transzparensekkel.

Orbán szegedi látogatása alkalmával megbeszélést folytatott a Fidesz helyi vezetőivel, majd belbiztonsági főtanácsadójával, Bakondi Györggyel megszemlélte a déli határzárat és felkereste a röszkei tranzitzónát, ahol beszélgetett az ott szolgálatot teljesítő rendőrökkel, katonákkal és tisztviselőkkel - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nandiboy, 2017.01.31 22:00

Aki esetleg a fősodrású médiából értesül a történtekből, azoknak ajánlom elovasásra ezt:
http://hitelsikerek.hu/megvagyunkmentve/

Hogy mikor adták el a devizahiteleseket?
Több helyen is, mondjuk itt:
http://www.kormany.hu/download/f/8e/30000/Appendix%201%20EBRD.pdf

Miközben a Magyar Állam diszkriminatív módon (a végtörlesztés 180 Forintos árfolyamához képest 256 Forinton) kényszer forintosított, tulajdonrészt szerzett az Erste Bankban. Ennek keretében az Erste Group Bank AG, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) valamint a Magyar Állam között 2015. február 9-án létrejött együttműködési megállapodásban Magyarország vállalja, hogy a továbbiakban ?tartózkodik olyan új törvények vagy intézkedések meghozatalától, melyek negatívan befolyásolhatják a bankrendszer jövedelmezőségét?. A dokumentumban a Magyar Állam biztosítja (az Erste-t), hogy a 2014. december 15-én kihirdetett LXXVII ?as törvényben keletkeztetett, a devizahitelezés felszámolásából adódó költségeken túl további terheknek a bankszektorra való terhelésétől tartózkodik, biztosítja, hogy ne terheljék újabb árfolyamkockázattal összefüggő költségek a banki ágazatot.

Hogyan emlékszel, ezt bemondták a nagy kék dobozban?
És ezt az apróbetűt, vajon kinek mutatták meg? A Magyar Állam arra nem méltóztatja a rabszolgáit, hogy azt magyarul megjelentesse.
Aki nem hiszi, járjon utána.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nandiboy, 2017.01.31 21:28

Ezt a devizahitel kérdést jól elszúrták Orbánék.
Egy csoportnak piaci árfolyam alatt forintosították a hitelét, a többségnek viszont piaci árfolyamon. Nem csoda, hogy csalódottak, hiszen a bankárok mindenkit félretájékoztattak, nem válogattak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html