Orbán - Brüsszelből jött a "IMF"-lista?

Nem az IMF listát idézte a frakció előtt a miniszterelnök, hanem egy jóval részletesebb uniós anyag alapján állították össze. Mindezek ellenére lesz megállapodás az IMF-fel – mondta a miniszterelnök a Magyar Rádió reggeli hírműsorában.
NAPI, MTI, 2012. szeptember 7. péntek, 07:48
Fotó: Napi.hu

Nem a júliusi IMF anyag alapján állította, állította össze Orbán Viktotr az IMF listát, hanem egy EU-s anyag alapján - ismerte el a miniszterelnök. Ilyen áron azonban nem kell az IMF (EU) hitel - sőt nem is hitelre, hanem biztonsági hálóra van szükség. Lesz IMF megállapodás, szükségünk van a hitel nyújtotta biztonságra, ám nem a mostani alapon. Ezért a következő napokban egy új tárgyalási listát dolgoz ki a magyar kormány - mondta a miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádió reggeli hírműsorábam.

A kormányfő közölte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottságának a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre - fejtette ki.

Magyarország az IMF/EU-tárgyalások elején áll, és van egy nagy, legalább harminc javaslatból álló halmaz, amely egy tárgyalási pozíció, de "ezen az alapon nem lesz megállapodás", ezeket az IMF/EU-elvárásokat ugyanis a magyarok nem tudják elfogadni, legfeljebb a bürokrácialeépítést, ha annak módszerében meg tudnak állapodni a felek - erősítette meg Orbán Viktor.

"Abban természetesen egyetértünk, hogy az a jó, ha az országnak minél kisebb a költségvetési hiánya, de az nem mindegy, hogy hozzányúlunk-e a nyugdíjakhoz, hogy elvesszük-e utazási kedvezményeket a nyugdíjasoktól, vagy hogy a családi pótlékot megszüntetjük-e. Ezen az áron nem kell IMF-megállapodás" - nyomatékosította, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja az IMF/EU-megállapodást, amely meg is fog születni szerinte, de nem ezen az alapon, ezért a kabinet a következő hét-tíz napban alternatív IMF/EU-tárgyalási pozíciót dolgoz ki.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kabinet jól áll az egyik fontos céljának megvalósításában, az ország adósságcsapdából való kivezetésében. Az államadósság csökken - a 2010-es kormányváltáskori forintértékkel számolva jelenleg 77 százalék körül van a mértéke -, a devizahitelesek közül is sok százezernek nyújtott segítséget a kabinet, az eladósodott vállalatok szintjén azonban még nem történt elég változás, "ott boldogulok a legnehezebben" - fejtette ki. Közlése szerint a másik nagy vállalás, a munkahelyteremtés is jól áll, a közmunka például "kivételesen sikeresen halad", vagyis nem igaz, hogy az emberek lusták lennének.

Az ősz legfontosabb feladatának a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtását nevezte: nem lehet meghátrálni "akkor sem, ha például az IMF és az EU egyébként olyasmit kér tőlünk, ami lehetetlenné tenné a munkahelyvédelmi terv végrehajtását". Arra a kérdésre, hogy meglesz-e a programhoz szükséges 250-300 milliárd forint, azt felelte, ez a kérdés áll az IMF/EU-tárgyalódelegációval folytatott vita középpontjában is, mert a nemzetközi szervezetek szerint az akcióterv nélkül rendben lenne az ország költségvetési egyensúlya. A magyar kabinet viszont úgy látja, megvan a büdzsében a szükséges fedezet. "Két, egymástól messze lévő álláspont között kell majd megállapodást létrehozni. Ez lehetséges (...), jól haladunk" - közölte a miniszterelnök.

A kormányfő a rádióinterjúban említést tett arról is, hogy Mario Draghi, az EKB elnöke csütörtökön bejelentette: az Európai Központi Bank (EKB) kötvényvásárlási akciókkal kész hozzájárulni a súlyos szuverén kötvénypiaci torzulások enyhítéséhez. Orbán Viktor ezt úgy értékelte, az EKB átlépte a Rubicont, ma ugyanis az a merev közfelfogás uralkodik Európában, hogy a jegybankok kizárólag a pénz értékének megőrzésével foglalkozhatnak. Ehhez képest az EKB-elnök bejelentése egy teljes áttörés - jelezte, hozzátéve, hogy szerinte ez a változás az eurózónához nem tartozó államok jegybankjaira is hatást gyakorol majd, de hogy pontosan milyet, azt még nem tudni.

Orbán Viktor hétfőn felszólal az Országgyűlésben napirend előtt, és - mint elmondta - ismerteti majd a parlament előtt álló legfontosabb feladatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2012.09.07 21:21

@SzaszaG: Gondolom messze több adót fizetek mint te, mivel cégesdit játszom Magyarországon, nem pedig állami hivatalban ücsörgök, és nem is angol munkahelyről osztom az észt (mennyi adót is fizetsz haza?) azoknak, akik a bőrükön érzik a vezéred népnyúzását. De igazad van, én vagyok a hülye hogy nem veszem a sátorfámat.
Köszönöm szépen azt a gazdaság politikát, hogy ami perselyt és betétkönyvet találunk azt feléljük. A mnyp pénzből éltünk idáig, utána meg kinyitjuk az MNB-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2012.09.07 19:00

OV. ügyesen terelgeti birkanyáját, akik elhiszik, hogy szerda éjjel vidéken! kapott teljesen váratlanul egy levelet az IMF-től (napközben még azt nyilatkoztak megegyezünk az IMF-el, tehát még nem volt levél)közvetlenül azután, hogy néhány nappal előtte kiderült, hogy lepaktált az ország háta mögött az azeriakkal és cserébe átadott nekik egy nemzeti hőst,(nálunk baltás gyilkos).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.07 17:41

@nitro:
Tehát azt mondod, hogy az mszp vehet fel hitelt, amit nekünk kell kinyögni, azt csak úgy hipp-hopp berakhatjuk a tartalékba, te pedig nyögöd a kamatokat.
De ha végre jól csináljuk és hitel nélkül a jó gazdasági politika miatt növekszik a tartalék, akkor abból nem használatunk a szaros mszp által felvett hitelek törlesztésére? :)

Javaslom fizess több adót, hogy akkor abból fizessük ki, vagy kérd meg az mszp-t fizesse ki, ó vette fel és baszta el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.07 17:37

@Kotkodus:
Hazug vagy, választottam.
A költségvetést, külkereskedelmet, devizatartalékot nézve(ugye hogy nem csak hitelból lehet), Sokkal-sokkal nagyobb rend mint az mszp alatt valaha is volt.

De tudom, az ilyen hithű mszp fanokat ez nem hatja meg.
Nyomjátok az irodából, hogy "minden rosszabb lett". Érted "mindent tönkretettek"

Itt az mszp az aki tönkretette, eladósította és nyomorba taszította az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.09.07 13:08

@Kotkodus: "állítólag usa nyomásra nem emeltetek vádat, ugye?"

Nos , ha ez igaz, az hogyan zajlott volna le a gyakorlatban. Az USA nyoást gyakorol a magyar kormányra, ezután a magyar kormány nyomást gyakorol a bíróságra. Na akkor eennyit a független magyar bíróságról-
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html