Orbán: demokráciához méltatlan játék folyik

Október 23-án lesz Fidesz-megemlékezés, és a legnagyobb ellenzéki párt a népszavazási kampány kapcsán is tart majd nagygyűléseket - mondta Orbán Viktor, tegnap a Magyar Televízió Az Este című műsorában.
NAPI Online, 2007. szeptember 20. csütörtök, 08:44

A helyszínt nem akarta megnevezni, mert szerinte Magyarországon az a demokráciához méltatlan játék folyik, hogy a kormányzat lefoglalja a gyülekezésre alkalmas tereket. A Fidesz által kezdeményezett népszavazással kapcsolatban a pártelnök azt mondta, hogy nemcsak arról dönthetnek az embernek, akarnak-e például vizitdíjat vagy napidíjat, hanem kinyilváníthatják, hogy nem akarnak olyan országban élni, ahol a kormány semmibe veszi őket. Úgy vélte, nem egyeztethető össze a jelenlegi alkotmányos berendezkedéssel az, ha Kálmán László kérdései a Fideszével egyszerre kerülnek kiírásra: "Bohózatba fullad a magyar alkotmányos rend és jogállamiság, ha egymásnak ellentétes tartalmú kérdések kerülnek egyszerre népszavazásra."

Arra a felvetésre, hogy a Le Monde francia lapnak azt nyilatkozta, hogy a népszavazás érdekében meg fogják tartani az "utca nyomását", a Fidesz elnöke azt mondta, a népszavazás nyilván azzal jár, hogy lesznek különböző rendezvények, nagygyűlések, találkozók. A pártelnököt arról is kérdezte a műsorvezető, hogy a Fidesz a szélsőjobboldali beállítottságúakat is integrálni akarja-e. (Orbán a Le Monde-nak azt nyilatkozta, hogy a Fidesz által képviselt demokratikus jobbközéptől jobbra nincs jelentős szervezet és nem is lesz, és ez része a személyes stratégiájának.) Orbán Viktor ezt nem nevezné integrálásnak, mert véleménye szerint egy politikusnak mindenkihez kell beszélnie, a szélsőjobbtól a szélsőbalig. Ő maga is mindenkihez beszél - tette hozzá -, és azt javasolja azoknak, akik szélsőséges megoldásokat keresnek, hogy ne tegyék. Arról akarja őket meggyőzni, hogy vannak mérsékelt, demokratikus megoldások, amiket nekik is érdemes támogatni. Arra a felvetésre, hogy ennek a mindenkihez szólásnak része-e, hogy a Magyar Gárda megalakulásakor Wittner Mária fideszes képviselő is felszólalt, Orbán azt mondta: Wittner Máriának, akit 1956-ban halálra ítéltek és megszenvedte a kommunizmust, ebben az országban szinte mindenhez joga van, a törvények keretén belül. Hozzátette: semmilyen politikai-erkölcsi korlátot nem akar állítani Wittner Mária közéleti szereplése elé, csak azt kéri tőle, hogy alapvetően mindig a békés, szeretetre épülő megoldások mellett érveljen, amit a Fidesz képvisel.

A Fidesz elnöke jó hangulatúnak mondta múlt heti találkozóját Nicolas Sarkozy francia államfővel, szerinte az a megbeszélteknek megfelelően zajlott, és hazugságnak nevezte azokat a híreket, amelyek szerint a tervezettnél rövidebb ideig tartott volna. A pártelnök arról is beszélt, ő maga betartja Sólyom László köztársasági elnök kérését, hogy ne az árpádsávos zászlót válassza jelképül, aki nem tartja magyarságához elegendőnek a nemzeti zászlót. Ugyanakkor szerinte mindenkinek magának kell mérlegelni, megfogadja-e az államfő szavait. Arra a kérdésre, hogy az őszödi beszéd egyéves évfordulója alkalmából rendezett Fidesz-gyűlést miért szeptember 18-án, a MTV székház ostromának egyéves évfordulóján tartották, a pártelnök azt mondta, szeptember 17-én délután a parlamentben interpellációk és kérdések zajlottak, amin a képviselőknek ott kellett lenniük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reggeli, 2007.09.20 10:41

...Mécs Imrét és Göncz Árpi bácsit a liberlbolsevik gárda élére....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html