A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a miniszterelnök közleményét megelőzően nyílt levélben hívta meg Orbán Viktor kormányfőt szerdára a Műegyetemre, a felsőoktatási intézkedések ellen tervezett tiltakozó hallgatói rendezvényre. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-hez is eljuttatott levélben úgy fogalmazott: a hétfői több ezres hallgatói fórumon, az azt követő tüntetésen és felvonuláson mindenki a kormányfő véleményét kívánta hallani - többek között - a felsőoktatásban bevezetett tandíj ügyében. A HÖOK ezért azt kéri, hogy a miniszterelnök vegyen részt a szerdai hallgatói fórumon, és ott mondja el a Fidesz és - azzal együtt - a személyes "véleményváltozásának okát", valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat.

Orbán szerint ebben semmi meglepetés nincs

A HÖOK levelére Orbán szintén levélben válaszolt, amelyet Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke juttatott el kedden az MTI-nek. Ebben az áll, hogy Orbán Viktor jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, amelyen Nagy Dávid is részt vett.

"Bizonyára emlékszik rá, hogy az akkor parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk" - fogalmazott levelében a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak - írta.

"A szakmai egyeztetések céljából kérem, keressék bizalommal Balog Zoltán miniszter urat" - zárta a hallgatói érdekképviselet vezetőjének írt levelét a kormányfő.

Balog egyeztetésre hívta a HÖOK-ot

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedd délutánra megbeszélésre hívta a HÖOK elnökségét a minisztériumba. A minisztériumban tartandó tárgyalásra szóló meghívásról a szaktárca közleményben tájékoztatta kedden az MTI-t.

Az oktatási államtitkárság hétfői közleményében azt írta: bízik abban, hogy az ellenállásból megértés lesz, mert a változások a hallgatókért és nem ellenük vannak.

Hétfőn több helyen tiltakoztak a diákok

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritását fejezze ki budapesti és vidéki társaival.

Kedden Miskolcon "foglalás"

Kedden reggel "elfoglalták" a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal miskolci épületét a felsőoktatást érintő változtatások ellen tiltakozó hallgatók. Az MTI úgy tudja, hogy jelenleg több mint hetvenöt miskolci egyetemista tartózkodik az épület előterében. Az egyetemisták át akarnak adni egy petíciót Demeter Ervin kormánymegbízottnak, de mivel ő éppen a Parlamentben van, a diákok egyelőre várakoznak.

Az előcsarnokban tartózkodik Társy József, a kormányhivatal kabinetfőnöke is, aki az MTI kérdésére azt mondta: természetesen tudomásul veszik a helyzetet, hogy a hallgatók alkotmányos jogukat gyakorolják. Mint mondta, a kormányhivatalban két nagy forgalmú ügyfélszolgálat működik, eddig azonban nem okozott zavart és fennakadást az egyetemisták tiltakozó akciója. Hozzátette: reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva a hivatal.

Szabady Szabolcs, a Miskolci Egyetem Hallgatói és Doktoranduszhallgatói Önkormányzatának elnöke azt mondta: nem akarják akadályozni a forgalmat és az ügyintézést, de csatlakoznak a hétfői vidéki és fővárosi megmozdulásokhoz, nem hagyják, hogy a kormány "ellehetetlenítse és eltiporja" a felsőoktatást.

A diák érdekképviselet egy hétfői közleményükben azt közölte, hogy hétfőn sztrájkbizottságot alakított a kampusz hallgatói önkormányzata. Úgy döntöttek, Demeter Ervinnek adják át petíciójukat, hogy tolmácsolja azt a kormányzat felé. Ebben követelik a tandíj eltörlését és a keretszámok visszaállítását a 2010-es állapotokra. Emellett követelik a hallgatói szerződés eltörlését, az autonóm, politikától független felsőoktatás megteremtését, és a Miskolci Egyetem karainak jelenlegi formában történő megmaradását.

Dobi Tamás, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI kérdésére azt mondta: kedd reggel a miskolci rendőrkapitányságon egyeztettek a hallgatókkal, és a rendőrség tudomásul vette a spontán demonstrációt.

Szegeden szünet

Szegeden kedd reggel felfüggesztették ülősztrájkjukat a hallgatók és oktatók, akik a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében a felsőoktatást érintő kormányzati intézkedések miatt kezdtek demonstrálni hétfőn. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói önkormányzatának tájékoztatása szerint a sztrájkbizottság jóindulata kifejezéseként ideiglenesen függesztette fel a tiltakozó akciót, arra való tekintettel, hogy B. Nagy László kormánymegbízott ígéretet tett rá, kérdéseikre válaszolni fog, kéréseiket tolmácsolja, s reakciókról méltányos időben tájékoztatja a demonstrálókat. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a sztrájkbizottság a további lépésekről az ígért válasz ismeretében dönt. Az ülősztrájk felfüggesztése nem jelenti más, hasonló akciók szüneteltetését.