Abba csoportba tartozom az uniós miniszterelnökök között, akik azt vallják, hogy nem feltétlenül a "csúcsjelöltek" közül kerül ki az Európai Bizottság új elnöke. Az a körülmény, hogy valamelyik pártcsalád ilyen jelöltté tett egy politikust, nem jelenti azt, hogy ezt a személy Magyarországnak támogatnia kell - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök arra készül, hogy Magyarországnak több fronton kell "harcolnia" az EU-ban: a képviselőknek az Európai Parlamentben, a miniszterelnöknek pedig az Európai Tanácsban. Orbán szerint a magyar ellenzéki EU-képviselők az elmúlt ciklusban keresztbe tettek a magyar kormánynak, ezért ellenük is harcolni kellett. Úgy véli, nem szabad megismételni ezt a hibát. Ezért arra kéri a választókat, hogy ne küldjenek ilyen politikusokat az EP-be.

Adócsökkentésre van szükség, le kell építeni a bürokráciát, támogatni kell a kkv-et és ahol nincs piaci munka, ott az államnak kell munkát adnia - ez a magyar recept a gazdasági problémákra. A cél az, hogy az emberek ne segélyből, hanem munkából éljenek.

Orbán szerint folytatni kell a EU bővítését, Magyarországnak az az érdeke, hogy minden oldalról uniós tagállamok vegyék körbe. Arra viszont nem akart válaszolni, hogy mikor lehet Magyarországon euróval fizetni. Azért "találtuk ki" az eurót, hogy világpénz legyen. Ez még nem következett be, jelenleg az euró életben tartásáért "harcolunk" Európában - fejtegette.

A szabad pálinkafőzésről szólva Orbán elmondta, hogy a kormány újabb jogszabályt alkot ezzel kapcsolatban. Várhatóan ezt majd újra megtámadjak, de az ország vezetése nem lesz rest ez esetben újra megvédeni a pálinkafőzés jogát.