Orbán elárulta, mi baja az EU-val

Az EU-ból érkezve jó látni egy olyan országot, amely tudja, mit akar - fogalmazott Törökországban a magyar miniszterelnök.
MTI-Eco, 2013. december 18. szerda, 07:48
Fotó: Napi.hu

Közép-Európa lesz a következő évtized leggyorsabban növekvő régiója az Európai Unióban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az Isztambulban rendezett török-magyar üzleti fórumon. Amikor török üzletemberek arról gondolkodnak, hogy az unión belül mely térségek lesznek sikeresek, hol van profitlehetőség, arra biztosan számíthatnak, hogy az európai gazdasági növekedés motorja Közép-Európában lesz - hangsúlyozta a hivatalos látogatáson Törökországban tartózkodó magyar kormányfő mintegy kétszáz magyar és török üzletember előtt.

E régiónak a része Magyarország - folytatta -, amelyet a kormány az elmúlt években termelési központtá alakított, és ahová "rendkívüli mértékben érkezik a külföldi tőke". "A jövendőbeli sikeres magyar gazdaság alapjait leraktuk, de szükségünk van még jó néhány évre, hogy ezt a munkát ki tudjuk teljesíteni és be tudjuk fejezni" - mondta Orbán Viktor, jelezve hallgatóságának, hogy jövőre parlamenti választás lesz Magyarországon.

A török-magyar gazdasági kapcsolatokról szólva - amelyeknek szavai szerint mélysége és múltja van - hozzátette: megoldották a vízumproblémát, a mostani megállapodások alapján ugyanis Magyarország két-három évre érvényes uniós vízumot tud kiállítani a török üzletembereknek. Így nincs fizikai akadálya a sikeres gazdasági együttműködésnek - tette egyértelművé a kormányfő.

Hallgatóságát arra biztatta, használják ki azokat a lehetőségeket, amelyeket a két ország közötti megállapodásokkal megteremtettek, és csináljanak üzletet, töltsék meg élettel e megállapodásokat. "Az üzleteknek legyen nagy volumene, önöknek legyen rajta jó sok haszna, nekünk meg legyen tisztességes adóbevételünk" - fűzte hozzá.

Másfajta eszméknek hódolnak

Orbán Viktor felidézte, 13 évvel ezelőtt már járt miniszterelnökként Törökországban, amely akkor még egy másik állapotban lévő ország volt. Mára azonban Törökország egy hatalmasat fejlődött, magabiztos, vízióval rendelkező állam, amely az elmúlt években jó és bátor döntéseket hozott, a fejlesztés kockázatos, de utóbb sikeresnek bizonyult útját választotta - hangsúlyozta, hozzátéve: "jó látni az Európai Unióból érkezve ide, önökhöz egy olyan országot, amely tudja, hogy mit akar, és tudja, merre van a jövője".

Az EU-ban közel sem ilyen optimista a helyzet - folytatta -, "a mi közösségünk vajúdik", az unió ugyanis nem találta meg a válaszokat azokra a kérdésekre, amelyektől a jövője és a sikere függ. "Szemben önökkel a mi közösségünk demográfiailag hanyatlik. Szemben önökkel az EU-ban bizonyos fontos dolgok elveszítették a megbecsülésüket és a tiszteletet. Nem tisztelik a családot, a munkát, a nemzetet, hanem másfajta eszméknek hódolnak" - fejtette ki álláspontját az Európai Unióról.

A miniszterelnök szerint Európa válaszúthoz érkezett: vagy sikerül magát ésszerűen átalakítania vagy folytatódik térvesztése. "Nagyon remélem, hogy mind mi, magyarok, mind az EU vezetői tanulmányozzák majd azt a sikertörténetet, amelyet önök állítottak elő" - mondta hallgatóságának.

Növelnénk a forgalmat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fórumon célként fogalmazta meg a jelenleg körülbelül kétmilliárd dolláros magyar-török kereskedelmi forgalom növelését.

"Azon leszünk, hogy elhárítsuk azokat az akadályokat kereskedelmünk elől, amelyek még megvannak" - mondta a tárcavezető, jelezve, a magyar kormány azon dolgozik, hogy a török üzletemberek otthon érezzék magukat Magyarországon, ahol a gazdaság növekedési fázisban van. "Most kell jönni ahhoz, hogy a következő években ebből nyereség, közös hozam és közös profit legyen" - biztatta a török befektetőket Varga Mihály.

Orbán Viktor szerdán Isztambulban, majd Ankarában folytatja tárgyalásait.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2013.12.18 17:26

@acdc: Úgy látom,te max a klotyóban tudnád bemocskolni a kiskacsód,nem pedig az érdemi munkában.:)Nem csak a gépjárműgyártásban előny,ha egy gépésznérnök nem CSAK pofázni tud:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2013.12.18 16:25

@ftlonger: az, hogy még nem ő az EU elnöke-főtitkára-végrehajtója...egy személyben !!!

Kiváló meglátás! A volt MSZMP-vel is csak annyi volt a baja, hogy nem ő volt a főtitkár...( ez egy nyilvános helyen történő megszólalás volt egy a Viktor által még most is tisztelt volt MSZMP politikustól)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.12.18 16:15

@na4: a törököket szerintem hagyjuk ki ebből. ők nem hibásak azért mert viktorka elvtárs odament pénzért kuncsorogni.

és alapvetően nem az iszlámmal van baj, hanem a vallási fundamentalizmussal. egy keresztény vallási fanatikus, vagy akár egy politikai fanatikus pont ugyanolyan veszélyes a társadalomra, mint egy iszlám fanatikus.
soha nem a keretek a hibásak, hanem azok akik nem hajlandóak tisztelni, hogy a saját kereteiken kívül is van élet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.12.18 15:47

Orbán azt az EU-t szidja, amelynek a pénzügyi támogatása nélkül az ország ma már régen csődben lenne. A szuper törökök, meg katonai hadjáratot folytatnak a kurdok ellen keleten. Nem is olyan régen még őrült lázadások voltak Törökországban. Ez kellene nekünk? Meg az iszlám? Na ne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2013.12.18 15:42

@Blama: no igen, de ez esetben potenciális külföldi beruházóknak mondta, hogy "legyen sok hasznuk"... és szó sem volt az elítélendő külföldiek által elért "extraprofitról"...

vicces, hogy milyen ügyesen forgatja a köpönyegét a mi kis viktorka elvtársunk aszerint, hogy éppen hol szólal meg. vicces az is, hogy közben mennyire hitelesnek tekintik a ner-elvtársak itthon... bár ez inkább szánalmas, mint vicces...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html