A miniszterelnök szerint az új európai uniós fiskális paktum segít az euró megerősítésében, ez pedig Magyarország érdeke is. Orbán Viktor ugyanakkor az MR1-Kossuth Rádiónak Brüsszelből nyilatkozva kiemelte: a szerződés - amelyet a 27 tagállam közül 25, köztük Magyarország, vezetői írnak alá pénteken - Magyarországra csak azután vonatkozik majd, hogy csatlakozott az eurózónához. Azt viszont a legoptimistább becslések sem valószínűsítik, hogy az ország 2018 előtt belépésre alkalmas állapotban lenne - jelezte.

A kormányfő kifejtette: a paktum segítheti az euró megerősítését, márpedig a közös pénz állapota, ereje határozza meg, hogy az európai gazdaság hol foglal helyet a világgazdaságban, így alapvetően Magyarország jövőjét is. Orbán Viktor hozzátette, az unióban növekedéspárti fordulat bontakozott ki az elmúlt hónapokban, miután az eurózóna vezetői belátták, "nem lehet, hogy állandóan a hitelezők diktálják az európai gazdaságpolitikát", és a fejlődéshez nem elég a költségvetési egyensúly biztosítása, a gazdaságpolitikának a növekedést is szolgálnia kell.

A miniszterelnök szerint bár a pénzügyminiszterek tanácsa megszavazza az Európai Bizottság által javasolt szankciókat Magyarországgal szemben - az elmúlt két napok tárgyalásai után kijelenthető, hogy egy fillér támogatástól sem esik el Magyarország 2013 januárjától - nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a miniszterelnök. Mint ismert, a túlzottdeficit-eljárás keretében az Európai Bizottság 495 millió eurónyi kohéziós támogatás kifizetésnek felfüggesztésre tett javaslatot.

Orbán szerint a a büntetés nem politikai nyomás része, hanem annak a levét issza meg az ország, hogy az elmúlt években tartósan meghaladta az államháztartás hiánya  a GDP 3 százalékát. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az ország ellen 2004 óta folyik túlzottdeficit-eljárás. Brüsszelben "mindenki elismeri Magyarország óriási erőfeszítéseit, a magyar számok jók", idén és jövőre csak hét uniós államban lesz alacsonyabb a hiány a magyarországinál.

"Lehetetlen dolog, hogy egy ilyen jó pozícióban lévő országtól bárki akár egyetlen fityinget elvegyen" - jelentette ki a Brüsszelben tartózkodó kormányfő.