Orbán elárulta, mire mondtak igent a választók

A kormányfő kiállt a duális szakképzési rendszer mellett.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. április 16. szerda, 11:26
Fotó: Napi.hu

Az országgyűlési választáson az emberek igent mondtak az új gazdaságpolitikára, amelynek célja egy munkaalapú, nem pedig "spekulációalapú" gazdaság felépítése - értékelte a tíz nappal ezelőtti választást Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjének záróünnepségén.

A kormányfő úgy fogalmazott: a kabinet helyes utat választott a duális szakképzési rendszerrel, de "az igazán jó hír, hogy ez az út, ez a politika, a jövő útja biztonságban van (...), legalább négy évig ezen az úton mehetünk tovább". Magyarország - amely nem fél saját kezébe venni a sorsát, és van bátorsága küzdeni az érdekeiért - nagy jövő előtt áll - jelentette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a szakképzési rendszer adja az alapját a munkára épülő gazdaságpolitikának. Ezért megállapodást készülnek kötni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban több tízmilliárd forintot fordítsanak a szakképzési rendszer fejlesztésére - közölte.

Van, aki szerint tévút a duális képzés
Olyan, a nyugati országokhoz mért bérfelzárkózásra, amely a már itt lévő multik érdekeit sem sérti, csak az oktatás, azon belül is a szakmunkásképzés színvonalának érdemi javításával volna esély - vélte korábbi, a bérkülönbségekkel foglalkozó cikkünkben megszólaló Telegdy Ákos, az MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet tudományos főmunkatársa. A képzett, széles általános tudással rendelkező szakmunkások vonzerőt jelentenének ugyanis a befektetők számára, ami hosszabb távon a béreket is növelné.

Az egyes cégek igényeire specializált duális képzés itthoni rendszere ugyanakkor nem szolgálja ezt a célt. A jól képzett szakmunkások persze külföldön is kapósabbak lennének, de ez nem lehet érv az oktatás fejlesztése ellen. Amikor ugyanis az országnak jobban megy, sokan vissza is térnek - hangsúlyozza Telegdy Románia példáját idézve, ahol épp a válság előtt volt egy visszavándorlási hullám.

Megköszönte egyúttal az MKIK-nak, hogy az elmúlt években a kormány "elvszerű és elkötelezett" segítője volt a munkaalapú gazdaság megteremtésében, a kétkezi munka becsületének helyreállításában és a szakképzési rendszer megújításában.

Beszédében célként fogalmazta meg, hogy a szakiskolák ne a munkanélküliek, hanem a munkából élők számát gyarapítsák, a tanulók olyan mesterségeket tanuljanak, amelyekkel az iskola elvégzése után valóban elhelyezkedhetnek szakmájukban. Ahhoz, hogy Magyarország legyen Európa egyik termelési központja - folytatta Orbán Viktor -, magasan képzett szakembergárdára van szükség: "a magyar szakemberek ma az ország legfontosabb versenyelőnyét jelentik".

A miniszterelnök a diákoknak azt mondta: aki már tizenévesen egy szakma sztárja, az jó úton halad, hogy sikeres ember is legyen. Hozzátette, reméli, hogy Magyarország hamarosan egy nemzetközi szakmai versenynek is otthont adhat majd. Az ehhez szükséges támogatást a kormány biztosítja - közölte.

A Hungexpón rendezett VII. Szakma Sztár Fesztivált, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjét az MKIK szervezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2014.04.17 17:35

@Abbe: "azért kell sok tanulót felvenni, mert a megnövelt gyakorlati idő alatt az ingyen munkaerő komoly versenyelőnyt jelent."
Az egy nagyon okos ember lehetett:)
Sajna én is találkozok ilyen nap, mint nap.
Röhej ami szakképzés néven megy, olyan idióta emberek kapnak mindenféle OKJ-s bizonyítványt akik csak selejtet tudnak gyártani meg a gépet összetörni.
Mindehhez kellett a korábbi káros fejkvóta rendszer, 2010-óta meg az uniós pénzekből feltőkésített kéz kezet mos alapon működő regionális képzőközpontok.
Egyetlen pozitívum ahogy elnézem az, hogy középiskoláknak nem kell annyit könyörögni azokért az eszközökért amiket az iparban használunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.04.17 07:39

@jobbajobb: "igen ..,ki számolta ezt is fel ,na ki ...szdsz -a rákos daganat -magyar hülye bálint ..

Figyelj orbánjobbágy! csak a fidesz alatt fordult elő 2010-ben hogy elmaradt a járműipari Osztv verseny...
A szakképzés a mostani Klik-es állapotot figyelembe véve MB idején legalább értékelhető minőségű volt, mert tapasztalt szakemberekre bízta. Most nem az. A bukott csempekereskedő az imádott vezéred tanácsadója szakmai oktatás kérdésében. Tudod az a díszbarom, aki azt mondta nagy nyilvánosság előtt, hogy a szegény csóró elmehet gombát szedni az erdőbe...
Aztán kamarai ülésen azt is kijelentette, hogy azért kell sok tanulót felvenni, mert a megnövelt gyakorlati idő alatt az ingyen munkaerő komoly versenyelőnyt jelent.
Ezek a kijelentések, meg az elméleti képzési idő lecsökkentése biztos a minőség javítását szolgálja...
Ha ezt elhiszed, vagy el akarod hinni, ugyan olyan hülye vagy mint a fent említettek...
De nincs mit tenni, " mert nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.04.16 21:59

@jobbajobb: mert nyilvan a 16 eves korra leszallitott tankotelezettseg a magasan kepzett szakembereknek kedvez. inkabb ne szolalnal meg, -0,8 bit agyu
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.16 21:14

@Blama: Kommentár nélkül írom, idézem ide ezt:

"Ahhoz, hogy Magyarország legyen Európa egyik termelési központja - folytatta Orbán Viktor -, magasan képzett szakembergárdára van szükség..."..igen ..,ki számolta ezt is fel ,na ki ...szdsz -a rákos daganat -magyar hülye bálint ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.04.16 20:15

Na elkezdőzött.
Még csapjuk hozzá a hazudozáshoz a stadionokat,nyugdíjpénztár rablást,kösszgépen egyéb fideszes cégen keresztül eltűnt ezermilliárdokat is mert így kerek az egész.
De fektessenek nyugodtan a szakképzési rendszerbe, legalább a nebulók könnyebben találnak munkát külföldön és hamarabb húznak el innen.Nem nagyon találkozok olyan képzett szakmunkással aki ne akarna külföldre távozni.
Ja és külön öröm, hogy már Bostontól kezdve,Kolozsváron át Sydneyig minden magyarul brekegő ember közvetve, de belepofázhat abba, hogy itt kitől mennyi sarcot szednek be ezek a rohadt komcsik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html