Orbán Viktor - mint kifejtette - válaszlevelében azt írta: nincs mód a halasztásra a két indítvánnyal kapcsolatban, mert a január 1-jétől hatályos új alkotmányos rendnek fontos építőköve mind a stabilitási, mind pedig a jegybanktörvény javaslata. Egyik előterjesztés sem tartalmaz olyat, amit az Európai Bizottság elnökének jogában, módjában állna kifogásolni - tette hozzá, majd úgy fogalmazott, udvarias, de elutasító választ adott.

A miniszterelnök hangsúlyozta azt is, hogy minden, a magyar parlament előtt fekvő törvényjavaslat az európai értékek és jogrend keretén belül van. Magyarország nem fogad el olyan törvényt, amely ütközne európai jogszabályokkal - jelentette ki.

Szólt arról is, hogy egyébként "csupa jó hírt" közölt José Manuel Barrosóval, így azt, hogy elfogadta a magyar parlament a jövő évi költségvetést, amely szerinte az egyik legjobb gazdasági és pénzügyi terv Európában. Tájékoztatta emellett a bizottság elnökét arról, hogy a kormány megállapodott a bankokkal a devizahitelesek ügyében.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy Magyarországnak van a legkevesebb olyan vitája - szám szerint 14 -, amely abból adódik, hogy a bizottság szerint az adott tagállam valamely jogszabálya uniós jogba ütközik. Vagyis ha a bizottság elnöke vagy valamely tisztségviselője úgy gondolja, hogy egy magyar szabály ellentétes az EU-s joggal, "nem a világ botránya", hanem a brüsszeli élet mindennapos velejárója - fejtette ki álláspontját.

Az új jegybanktörvény javaslatával kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, az eredetileg beterjesztett indítvány is harmonizált az európai joggal, egyetlen ponton sem ütközött vele. Hozzáfűzte, hogy "ha esetleg olyan törvényt alkotunk, amely az EU-s joggal ütközik, akkor azt nem az Európai Központi Bank, hanem a Bizottság fogja majd velünk szemben észrevételezni, és ha kell, akkor a 14 eljárás számát 15-re fogja növelni".

Az interjúban Orbán Viktor kijelentette: nincs olyan előterjesztés az Országgyűlés előtt, amely össze akarná vonni a Magyar Nemzeti Bankot valamely más intézménnyel. Egyszerűen arról van szó, hogy az alaptörvény ezt a lehetőséget nyitva hagyja, de ha egyszer élni akar majd ezzel a parlament, törvényt kell alkotnia - mondta, hozzátéve azt is: nincs olyan terv sem, hogy Simor András jegybankelnököt lefokozzák alelnökké.

Azzal kapcsolatban, hogy a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású besorolást Magyarországtól, a kormányfő úgy vélekedett: egész Európa támadás alatt áll, folyamatosan leminősítenek mindenkit, "lassan hozzá is szokunk, ezért el is veszíti jelentőségét". Megismételte, hogy véleménye szerint az a sikeres magyar út, "amelyen az elmúlt másfél évben járunk".