A július 21-i kormányülésen értékeli a miniszterek munkáját Orbán Viktor miniszterelnök - árulta el a Népszabadság kérdésére egy háttérbeszélgetésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tárcavezető kitért arra is, hogy bár a miniszterelnöknek vétójoga van, Orbán Viktor általában nem szól bele abba, hogy miniszterei kikkel dolgoznak együtt, mert ezt a tárcavezetők felelősségének tekinti, így mivel ő maga elégedett a minisztérium eddigi teljesítményével és államtitkárai munkájával, biztos benne, hogy tárcájánál államtitkári szinten mindenki a helyén marad.

Orbán Viktor miniszterelnök június elején a Napi Gazdaságnak adott interjúban egyetlen miniszter leváltását sem érezte időszerűnek, de kiemelte, hogy a kormány elmúlt éves munkája mellett a miniszterekkel külön értékelik az államtitkárok tevékenységét.

"Ezen a szinten nekem is vannak javaslataim, és a miniszterektől is kaptam olyan jelzéseket, amelyek nyilvánvalóvá teszik, hogy az államtitkárok között lesznek cserék" - fogalmazott Orbán Viktor.

Június 11-én Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még néhány héten belülre ígérte a csúcsminisztérium háttéranyagát a tárcák szakteljesítményéről, ám hangsúlyozta, hogy a kormány előző éves munkáját az OECD - a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet - és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem témába vágó jelentése alapján is értékelik.

"És ennek jegyében kerül, várhatóan július 3-án sor egy belső kormány-konferenciára, ahová a Nemzeti Bank elnökét, az Állami Számvevőszék elnökét, az Államreform Bizottság elnökét, a Költségvetési Tanács elnökét, az OECD nagykövetünket, az Innovációs Hivatal elnökét fogjuk meghívni, hogy ennek a témának az értékelését meg tudjuk ejteni."

Az értékelésnek, valamint a miniszterelnöki elképzeléseknek megfelelő intézkedési terveket várhatóan augusztus 19-ére kell elkészíteniük a tárcavezetőknek és az államtitkároknak. 2010 és 2014 között, a második Orbán-kormányban egyébként csupán egy jelentős átalakítás volt, 2012 nyarán.