A bankokat arra kértük, hogy novemberig készítsenek megoldási javaslatokat - fogalmazott miniszterelnök a Kossuth Rádióban péntek reggel a devizahiteles-mentőscsomag kapcsán. Mint az közismert, a parlament kedden elfogadta, és a köztársasági elnök tegnap aláírta az árfolyamgát kiszélesítéséről szóló törvényt.

A devizahitelek rossz hitelek - ez a bankok hibája - fogalmazott Orbán. A bankok javaslata megérkezett, ezeket megvitatjuk az érdekképviseletekkel. A Fidesz javaslatára a parlament már döntött néhány lépésről, a kormány az elfogadott törvénytől függetlenül tovább konzultál a bankok elképzeléseiről. A Fidesz javaslatai alapján meghosszabbítottuk a kilakoltatási moratóriumot és kinyitottuk az árfolyamgát intézményét - tette hozzá.

A miniszterelnök rámutatott, hogy az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek a devizahiteles-perekben, ezért a kormány kivár. Most arra kell sarkallni a Kúriát, hogy tegyenek rendet ebben a kérdésben egy jogegységi döntéssel. Ha látjuk, hogy rend lesz, akkor a kormány kockázat nélkül dönthet a további devizahiteles-programokról - mondta.

Orbán megemlítette, hogy pénteken találkozik Csányi Sándor OTP-elnökkel az Operában a takarékossági világnap alkalmából szervezett rendezvényen. Elkerülhetetlen, hogy beszéljenek a devizahitelezés problémáiról. Hétfőre már okosabb leszek ebben a kérdésben - fogalmazott.