"Olyan gazdasági rendszert építsünk föl, hogy minden magyar ember úgy érezze, hogy a munkájának van értelme, és nem mások gyarapodnak a munkájából. Mi nem akarjuk, hogy mások gazdagodjanak a mi munkánk eredményéből. Nem akarunk gyarmat lenni, szeretünk a saját lábunkon állni. Mi egy független és szuverén ország vagyunk. Nem ismerünk el magunk fölött semmilyen idegen hatalmat, és nem vagyunk kötelesek engedelmeskedni egyetlen külföldi ország akaratának sem" - mondta a miniszterelnök a Parlamentben adott interjúban.

Orbán Viktor arról is beszélt a 2014-es évet értékelve, hogy a magyar gazdaság éve volt az idei. Szerinte Magyarország ma egy erős ország, és meg tudja vívni a konfliktusait.

A külpolitikáról szólva megállapította: az Egyesült Államok és Oroszország között hidegháború folyik, Magyarország ennek a konfliktusnak nem akar a részévé válni.

Szólt a kitiltási botrányról is a kormányfő. Úgy vélekedett, hogy az USA új érdekekkel jelentkezett a kelet-európai térségben, befolyást akar szerezni. Az Egyesült Államok nem egyszerűen beleavatkozik, hanem aktív és cselekvő részese a közép-európai országok belpolitikai életének - mondta.