Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország újra működik, jobban teljesít mint korábban és jobban teljesít jó néhány területen mint a környező országokhoz képest is  - mondta a miniszterelnök. 2010-ben ez egy szétcsúszott ország volt, mostanra megváltozott - tette hozzá. Mint ismert jövő hétfőn kezdődik a parlament őszi ülésszakasza, ezt alapozta meg a Fidesz háromnapos frakcióülése, ahol többek között újabb rezsicsökkentésről döntöttek.

Az biztos, hogy az újabb 11,1 százalékos rezsicsökkentést kibírja a magyar gazdaság - erre jutottunk Dorkota Lajossal, a "rezsihivatal" független elnökékével. Az önállóságunk szimbóluma, hogy a rezsicsökkentése van lehetőség  - tette hozzá Orbán. Kihasználtak bennünket az előző években, az energiaszolgáltatók extraprofitot tettek zsebbe, most már mi vagyunk erősebbek, a szolgáltatóknak kell meghajolni előttünk - mondta.

A kereszténydemokraták követelése volt, hogy a családi adókedvezményt terjesszük ki a társadalombiztosítási járulékokra is. Az finom lenne, hogy kérésük volt, ezt kikövetelték tőlem. Én ismerem a magyar életet, tudom, hogy az emberek keveset keresnek és a rezsi magas. Az ország eladósítása révén nem lehet a béreket emelni - de a családi adókedvezmény kiterjesztése 50 milliárd forintba kerül ez belefér a 2014-es költségvetésbe.

A bankoknak adott novemberi ultimátumról szólva Orbán elmondta, hogy a bankok rosszhiszeműen olyan hiteleket kötöttek, amelyekben az összes kockázat az ügyfelekre hárult - ez megengedhetetlen. Ezért a bankoknak minden állami kényszer nélkül módosítani kell a szerződéseket, hogy az árfolyamváltozások veszteségét lenyeljék. Erre kaptak határidőt november elsejéig. Ha a kormánynak kell megoldani ezt a helyzetet, mert a bankok nem módosítanak, akkor a kormány olyan megoldást fog alkalmazni, amellyel megszünteti a devizahiteleket. A devizahitelesek azonban nem járhatnak jobban azoknál, akik forinthitelt vettek fel vagy azoknál akik nem vettek fel semmilyen hitelt - ez így igazságos.  Szeretnénk ha nem nekünk, a kormánynak kellene megoldani ezt a problémát, hanem a bankárok lelkiismeretére bíznánk, hisz ők is emberek, így van lelkiismeretük.

A közelegő választásokról szólva elmondta Orbán, hogy nincs az a választás, amit nem lehet elveszteni. Most van az ország mögött olyan teljesítmény - szemben az szocialisták nyolc évével - amire lehet építeni. Most meg tud élni az aki dolgozik. Mindenkit arra kérek, hogy akik támogatják az elmúlt három év megerősödést - menjenek el szavazni - mondta Orbán Viktor.