A Magyar Nemzeti Bank kész arra, hogy befejezze Európa leghosszabb monetáris enyhítési ciklusát, ha a pénzügyi feltételek romlanak. Ezt emelte ki a Bloomberg a bank közleményéből, amelyet azt követően adták ki, hogy a magyar jegybank tíz bázisponttal, 2,6 százalékra mérsékelte alapkamatát. A döntés összhangban volt a hírügynökségnek nyilatkozó 22 elemző becslésének medián átlagával.

Nem lesz tere a kamatcsökkentési ciklus folytatásának, ha a nemzetközi pénzügyi piaci környezet jelentősen romlik - derült ki az MNB közleményéből. A hitelköltségek erősen megközelítették azt a szintet, amely összhangban van a bank inflációs céljával, illetve a növekedés ösztönzésének szándékával. A Bloomberg azt is kiemeli, hogy az MNB tovább szűkítette a kamatvágás mértékét.

Az elemzők jelentős része persze mindezek alapján nem gondolja, hogy a budapesti jegybank be akarja fejezni a kamat csökkentését. A magyar központi bank rögzítette a saját szempontjából nyilvánvalót. Leszögezte, hogy a kamatvágási ciklus éppen olyan jó, ahogy csinálják. A bank döntéshozói elegendő helyet hagytak maguknak egy további tíz bázispontos mérséklésre, ha a feltételek ezt lehetővé teszik - mondja Demetriosz Efsztatiu, a londoni Standard Bank stratégája.

Orbánnak mindegy

A Bloombergéhez hasonló következtetésre jutó szakértőket idéz az AFP. Jó esélye van annak, hogy a keddi kamatvágással véget ér az MNB monetáris enyhítési ciklusa - írták a Capital Economics elemhői a kamatdöntést követően kiadott közleményükben. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a közvélemény-kutatások szerint Orbán Viktor - akit azzal vádolnak, hogy saját emberei döntési pozícióba emelésével megsértette a jegybank függetlenségét - a javuló gazdasági mutatóknak köszönhetően könnyen győzhet az április eleji parlamenti választáson.

Lényegében ugyanerre a szempontra hívja fel a figyelmet Dan Bucsa, az UniCredit közgazdásza, akit a Wall Street Journal (WSJ) idéz. Annak ellenére, hogy a forint márciusban többször a 313-as szint fölé gyengült az euróval szemben, a Fidesz népszerűségi indexe egyáltalán nem romlott. A kormánypárt jelölte a Magyar Nemzeti Bank kamatát meghatározó szakembereket - emlékezteti olvasóit a WSJ is utalva arra, hogy politikai szempontokat is figyelembe vehetnek döntéseik meghozatala során. A Fidesz a jelek szerint felhatalmazást kap a választóktól második kormányzati ciklusára is.