Orbán hadat üzent az E.ON-nak - pillanatokon belül visszavásároljuk

Visszavásároljuk az E.ON-t a németektől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Kőszegen, egy közéleti rendezvényen.
MTI, 2012. augusztus 25. szombat, 19:31
Fotó: Napi.hu

A kétharmados többségét a kormány olyan konfliktusokra is használta, hogy "visszavettük a Mol-részvényeket az oroszoktól, visszavettük a vízművek egy részét (...) a franciáktól, vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.ON-t a németektől, visszavásároltuk a Rábát a malájoktól, a Fradit meg az angoloktól" - sorolta fel a kormányfő.

A miniszterelnök a kőszegi Jurisics-vár udvarát megtöltő hallgatóság előtt, a mintegy másfél órás pódiumbeszélgetésen kijelentette: csak azt a gazdaságpolitikai irányt tartja lehetségesnek, amelyet kormánya választott. "Az irány felülvizsgálata szükségtelen, sokkal inkább a kitartás mellett vagyok" - mondta Orbán Viktor, aki közölte: kitart a mellett a gazdaságfilozófia mellett, hogy az szja-t, a társasági nyereségadót ameddig csak lehet, csökkenteni kell, továbbá a munkahelyvédelmi akciótervet és a közmunkatervet végig kell vinni.

A "gazdasági szabadságharc" hatékonyságát firtató felvetésre azt válaszolta: Magyarországnak a magas államadóssága miatt kellett egy "radikális, szabadságharc által motivált fordulatot" végrehajtania 2010-ben, a harcot pedig folytatni kell. Megismételte, hogy szerinte azok az európai országok, amelyek államadóssága meghaladja a GDP 90 százalékát, a "reménytelen zónában", a hitelezők markában vannak, 70 és 90 százalék között van a "közvetlen veszélyzóna", 50 és 70 között az elviselhető mérték, 50 százalék alatt pedig a biztonsági zóna. A kormány Magyarországot olyan országgá fogja tenni, amely az utóbbi zónában van - jelentette ki Orbán Viktor.

Beszámolt arról is, hogy eddig 700 milliárd forint értékű magyar állampapír került magyar magánszemélyek tulajdonába. Ezt azért idézte fel, mert fontosnak tartja, hogy a középosztály ne fogadja el az ország jövőjéről szóló narratívának azt a változatát, amelyben kizárólag a legnehezebb helyzetben lévőkről van szó, mert bár róluk kell a legtöbbet beszélni, de az ország nem csak belőlük áll.

A Brüsszellel folyó vitákról szólva Orbán Viktor közölte: azért vették előre a nagy konfliktusokat - például a nyugdíjrendszer átalakítását és a bankadót, amelyekhez egyébként semmi köze az EU-nak -, mert a Fidesz-KDNP-nek kétharmados többsége van a parlamentben, és "a kétharmad áll, mint a cövek, és még ha esetleg valami gond is lenne, akkor is az ötven százalék (...) garantált". Ezért tudták - mondta -, hogy meg fogják nyerni a vitákat az EU-val szemben, ahogyan azt is, hogy lesz emellett néhány olyan ügy, amelyet el fognak veszíteni, ezek "be vannak stokizva".

A kétharmados többségét a kormány emellett olyan - a nemzetgazdasági szempontból fontos cégek visszaszerzésével összefüggő - konfliktusokra is használta, mint hogy "visszavettük a Mol-részvényt az oroszoktól, visszavettük a vízművek egy részét (...) a franciáktól, vissza fogjuk vásárolni pillanatokon belül az E.ON-t a németektől, visszavásároltuk a Rábát a malájoktól, a Fradit meg az angoloktól" - sorolta fel a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor: nem szabad azt gondolni, hogy csak konfliktusai vannak az országnak, ugyanis szövetségesekkel is rendelkezik.

Orbán Viktor hosszan szólt a felsőoktatásról is, amellyel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Európa legversenyképesebb rendszere lehet majd a magyar az ágazat átalakítása után, azt ugyanis "nem engedhetjük meg magunknak", hogy a világ egyetemi rangsorainak első 200 helyén nincs magyar felsőoktatási intézmény. Ma a felsőoktatás rendszerében, a lényegi struktúrát tekintve, még minden rossz - mondta, közölve, éppen a napokban kapott Mezey Barnától, a Magyar Rektori Konferencia elnökétől egy előterjesztést arra, hogyan kellene megoldani az ágazat felmerülő kérdéseit.

A felsőoktatásban - csakúgy, mint a népegészségügyben a beszedett pénzekből - egy önműködő pénzügyi rendszerre van szükség: az egyetemet, főiskolát végzett embereknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást - magyarázta a miniszterelnök, aki azt mondta: bár az állami ösztöndíjakat nem tudják teljesen kiiktatni, a számukat minimálisra kell csökkenteni, és egy rendkívül kedvezményes - akár harmincéves futamidejű, egy- vagy kétszázalékos kamatozású - diákhitel segítségével akarják elérni, hogy mindenki vállalni tudja saját tanulmányainak költségeit.

Az új rendszer hatálybalépését firtató kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta: ő sürgeti, de Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár inkább két lépésben szeretné bevezetni. Úgy összegezte, hogy két-három év alatt lehet eljutni az előbbiekben felvázolt, szerinte erkölcsileg védhető szisztémához.

Beszélt arról a kormánypárti tervről is, amely szerint a választópolgároknak a szavazás előtt előzetesen regisztrálniuk kellene, és kifejtette: a Magyarországon élő kisebbségeknek, a határon túli magyaroknak, akik kettős állampolgárok lettek és a külföldön élő magyar állampolgároknak mindenképpen fel kell iratkozniuk, ezért az lenne a legegyszerűbb, ha átállítanák az egész rendszert a feliratkozásra. Orbán Viktor ezt morálisan és alkotmányosan nemcsak vállalhatónak, hanem vállalandónak is tartja. Megjegyezte, hogy azoknak, akik valamilyen okból kimaradnak a regisztrációból, lenne lehetőségük utólagos feliratkozásra. "Meg kell változtatni a rendszert. (...) Vannak ellenvélemények, lesz balhé, meg fognak támadni. (...) Ki kell állni, és meg kell védeni az álláspontokat" - mondta.

A keleti nyitás politikájáról szólva úgy fogalmazott a kormányfő: "nem úttörők vagyunk (...), hanem idióták", hiszen Nyugat-Európa már rég kiépítette gazdasági kapcsolatait a Kelettel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MegaLaciBacsi, 2012.08.28 07:12

@rigolya: "A bankok is csak azt teszik, amit megengednek nekik. Az 1980-as évek decentralizációjának hozadéka a jelzáloghitel-válság."

Már megint kezded a hazugságaidat? A bankok azt tesznek amit akarnak, ők szabják meg a politikának, politikusoknak a mozgásteret. Így helyes: ha lett volna szabályozás nem következett volna be a jelzáloghitel-válság. Az a szomorú, h még most sem változott semmi. A válság fő okozói most is hatalmi pozícióban vannak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.08.28 01:35

Olvasva ezt a vitát arról, hogy ki a jó gazda és miért, az az érzésem támadt, hogy fingotok sincs hogyan működik az a piac, amit nonprofittá akarnak tenni.
Különben az MVM köszöni szépen, nagyon jól elprofitálgat Pakssal együtt, pedig amióta nyílt a villamosenergia-nagykereskedelem, azóta az utolsó monopóliuma sincs meg. De akár MOL, OTP, akár BKV, MÁV, valami egyiküknek sincs meg. Nem valódi monopóliumok. A BKV és a MÁV se, mert van helyettesítő termék a szolgáltatásukra, BKV-nál a bliccelés is.
De mire hajaz ez az E.On-ügy? Tegyük fel az állam visszavásárolja az összes áram- és gázszolgáltatót. Mi lesz a kezében?
Egyrészt a hálózati infrastruktúra, amit működésben kell tartania, cserében a rajta lebonyolított szállításért pénzt kap. Vannak párhuzamos hálózatok? Nem. Monopólium.
Másrészt a kereskedői engedély. Megvenni az erőművektől és eladni a fogyasztóknak. Az egyetemes szolgáltatásra jogosultak elméletileg átléphetnek másik szolgáltatóhoz, de mivel államilag meghatározott ár vonatkozik rájuk már most is, semmi értelme. Ez a része így monopólium. Versenypiaci ügyfeleknél van meg egyedül a verseny, de mivel a lakossági nonprofitságra van kihegyezve a verseny, úgy hiszem ezt a portfoliót újraprivatizálná a kormány, vagy átruházná az MVM-re, ami már rég foglalkozik ilyesmivel, és boldogul a kereskedő versenytársakkal.
Szóval van két monopólium, amiből az energiaárat és a rendszerhasználati díjat is eddig az állam határozta meg, melyeket mostantól közvetlenül is ő fog kezelni. A költségei pedig a hálózatüzemeltetés és az energiabeszerzés. Gázt kapnak amennyiért kapnak külföldről, azt kell szeretni. Áram beszerzési árában egyre inkább dominál az áramtőzsde, azt kell szeretni.
Értitek mire akarok kilyukadni? Ha ez megvalósul, a szociális háló részévé fogják butítani. A kérdés az lesz, hogy "adót" (rezsiköltségeket) csökkentsenek az idén, hogy örüljünk, vagy megjavítsanak néhány vezetéket, hogy ne kockáztassanak pár áramütést és gázrobbanást, vagy legyen mindkettő és költségvetési deficit. És a poén abban akar lenni, hogy ha netán nyereséges a mérleg abban az évben, azt nem viszi külföldre egy multi. De mivel nincsenek saját energiaforrásaink, a hálózat igényeit pedig legfeljebb halasztani lehet, ennél többet nem nagyon tudnak okoskodni.
Arra pedig rohadtul kíváncsi lennék, hogy mi a tervük most már nagyon esedékessé váló óriás karbantartásokkal kapcsolatban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.08.27 19:40

@Zodiakus: 6 Ft/l-ért nincs az az ország, amely elő tudja állítani a benzint. Még Szaúd-Arábiának is kell 10 USD=240 Ft 1 hordó olaj felhozatalához, s akkor még a finomítási költségeket nem is néztük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.08.27 19:39

@Zodiakus: Ennyi erővel mondhatnám én is azt, hogy a banküzem és a mobiltelefónia két külön dolog!
A bankok is csak azt teszik, amit megengednek nekik. Az 1980-as évek decentralizációjának hozadéka a jelzáloghitel-válság.
Ettől még a banküzem többi ága köszöni jól van, s nyereségesen működve a gazdasági növekedés alapját, a hitelezést végzi is. Hacsak el nem nyomják mindenféle különadóval.
A Renault sokáig nem volt, s nem is lesz sokáig állami cég, amint felerősödik, újra eladják. Mert magáncégként hatékonyabb a működése hosszú távon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.08.27 19:18

@rigolya: Azért mert a benzinbe nem építi be a nagyanyja járókeretének afáját,attól még nem szocialista ország.Olcsón termelik a kőolajat,és semmit nem tesznek rá a benzinre.Egyébként 6 Ft/l hogy pontosak legyünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html