A 444.hu szerint egy magyar újságírói kérdésre reagálva azt mondta a miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján, hogy a kormányzat nem foglalkozik a Népszabadság ügyével, de ez szerinte így jó, hiszen az a "nagyobb baj", ha egy kormány foglakozik egy újság ügyével. Szerinte ez a kiadó dolga.

Az újságíró rákérdezett még arra, kifejezi-e a miniszterelnök a szolidaritását a 80 fős, hirtelen, minden előzetes indoklás nélkül elbocsátott szerkesztőséggel, mire a miniszterelnök annyit mondott, reméli, kapnak munkát más baloldali lapoknál.

A Népszabadság szerkesztőségét a lapot kiadó Mediaworks egyik napról a másikra szüntette meg, és bár gazdasági okokkal magyarázták a magyar sajtótörténetben szinte példa nélküli esetet, ezt a választ sokan nehezen hihetőnek tartják még külföldön is. Nem véletlen, hogy a lap bezárása nemzetközi elégedetlenséget is keltett, és általában a magyar sajtószabadság elleni újabb lépésnek értékelik.

A 444.hu idézte Szijjártó Péter külügyminiszternek az amerikai külügy aggodalmára adott válaszát, miszerint Magyarországon semmilyen szabadságjog - így a sajtószabadság - sincs veszélyben.