A Tibek azért különleges, mert a legtöbb állami szerv adatbázisára rálátna, beleértve a rendőrséget és a nemzetbiztonsági szolgálatokat.( Így például rálátna a Lázár János felügyelte Információs Hivatal - hírszerzés - vagy a katonai titkosszolgálat működésre, vagy akár minden akciójára, aktájára. Eközben a belügyminiszter felügyeli a belső elhárítást és a nemzetbiztonsági szakszolgálatot - ez utóbbinak a piszkos munkák - betörés, lehallgatás, követés informatikai kémkedés a feladata. )

Az Országgyűlés előtt fekvő - és az ellenzék által is támogatott - javaslat szerint a Tibek felügyelete a belügyminiszterhez tartozna, ám  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is szemet vetett rá.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának készített, a Magyar Nemzet által megszerzett módosítási javaslat ennek szellemében írná át az eredetit. A legszembetűnőbb változtatási szándék, hogy a Tibek rendszerébe betekinthetne - a megfelelő hozzáférési jogosultsággal felruházott munkatársak mellett - a miniszterelnök is.

Emellett hozzáférhetne az adatokhoz a polgári hírszerzés irányításáért felelős miniszter, vagyis Lázár János. Az ugyanakkor nincs indokolva egyik esetben sem, hogy miért kapnák meg ezeket a jogokat. Az igaz, hogy a Tibek felügyeletét továbbra is a belügyminiszter gyakorolná, de hatalmi szempontból lényeges kérdés, hogy ki milyen információkra, adatokra lát rá.