Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután az EU tanácsának csúcstalálkozója után megígérte, hogy arra használja kormánya a januártól kezdődő magyar elnökséget, hogy az euró megmentéséről hozott most hozott döntéseket érvényre juttassa. „Ez lesz a fókuszban” – mondta Orbán.

Vagyis az alapszerződés módosítása és a stabilitási mechanizmus részleteinek kidolgozása lesz a legfontosabb. Biztosra ígérte, hogy magyar a elnökség alatt megszületnek a tagállamok költségvetéseit szigorúbban fogó új jogszabályok is. „Nincs mese, a szerződést módosítani kell, a stabilitási mechanizmus életbe kell léptetni.” Orbán szerint attól hogy Magyarország nem az eurózóna tagja, a magyar elnökség mindent megtesz az euró stabilizálásáért.

Ha a fene fenét eszik is

Orbán szerint ugyanígy ragaszkodni kell a magyar költségvetési hiánnyal kapcsolatos ígéretek tartásához. „Idén 3,8 százalék alatt, jövőre 3 százalék alatt lesz a hiány, ezek imperatívuszok. Így lesz, ha romagyerekek potyognak az égből, ha a fene fenét eszik is.”

A stabilizációs mechanizmus és a tagállami költségvetések szigorú ellenőrzése Orbán szerint elsősorban azért fontos, hogy az EU üzenjen a piacoknak, hogy az eurót nem hagyják megrendülni a tagállamok.

Komcsi reflex Brüsszelben panaszkodni

Orbán kijelentette, hogy az EU intézményei nyilvánvalóvá tették, hogy a nyugdíjak szabályozása nemzeti hatáskör alá tartozik. Vagyis az EU nem szólhat bele az ezzel kapcsolatos intézkedésekbe. Így Orbán Viktor szerint kár ebben az ügyben bárkinek otthonról Brüsszelhez fordulnia.

Ugyanígy üzent azoknak a cégeknek, amelyek közös levélben fordultak szerdán az Európai Bizottság elnökéhez a válságadókat kifogásolva. Orbán szerint rossz, a Moszkvába járkáló szocialistákat idéző megközelítés azt gondolni, hogy van egy külföldi mentsvár a hazai problémák kezelésére. A most megadóztatott cégek figyelmébe azt ajánlotta, hogy a nagy cégek sorsát össze kell kötni Magyarország sorsával.

„Annyira jutunk, amennyire otthon tudunk” – foglalta össze véleményét a brüsszeli segítségben bízókról.

Gázt a békéért

Orbán azt mondta, hogy a csúcson hosszabban szólt hozzá az EU-Oroszország kapcsolatáról szóló beszélgetéshez. Itt elismerte, hogy szükség lehet az unió és az oroszok közeledésére, de ezzel párhuzamosan a közép-európai tagállamoknak garanciát kell kapniuk, hogy védelmet kapnak az orosz befolyás erősödésével szemben.

Ez a garancia többek között a Balti-tengert az Adriával összekötő észak-déli gázvezetékrendszer uniós finanszírozása lehet. Ezt az igényt EU-elnökként szintén erőltetni fogja Magyarország.