Orbán kérésére katasztrófajelentés készül

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap délután Budapesten, sajtótájékoztatón.
MTI, 2013. március 17. vasárnap, 18:23
Fotó: Napi.hu

A miniszter bejelentette: már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, mivel az áramellátás gerinchálózatából 240 oszlopot tört szét a vihar. Ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég.

A sajtótájékoztatón Pintér Sándor, valamint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Papp Károly országos rendőrfőkapitány is sikeresnek értékelte a szervek munkáját a katasztrófahelyzet felszámolásában. Az újságírók kérdésére, hogy miért nem kérték korábban a honvédség segítségét és eszközeit, azt mondták: nem volt rá szükség.

Az úton rekedt emberek biztonságba helyezéséről egyebek között a katasztrófavédelem által biztosított melegedőbuszokkal, továbbá 227 melegedőhely megnyitásával gondoskodtak.

"Európa eddig ismert legnagyobb márciusi viharát éltük át"

Bakondi György tájékoztatása szerint a három nap alatt a katasztrófavédelem erői összesen 1692 esetben avatkoztak be. Az OKF vezetője szerint felkészülten, szervezetten reagáltak a megfelelő erők és eszközök alkalmazásával, sikeres volt a beavatkozásuk.

Pintér Sándor szerint "Európa eddig ismert legnagyobb márciusi viharát éltük át". A miniszter elmondása szerint a vihar és a hófúvás miatt mintegy 270 ezer ember került veszélybe, nagyon sokan voltak a közutakon.

Beszámolt arról, hogy a katasztrófahelyzetet megelőzően többszörös riasztást adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már szerda este 19 óra 30 perckor jelezte: rendkívül erős vihar várható. Csütörtökön megerősítették, hogy akár 120 kilométer/órás szél is kialakulhat. Az OKF a hírek ismeretében Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében a helyi sajtón keresztül tájékoztatta az embereket, hogy lehetőleg ne induljanak útnak. A katasztrófavédelem csütörtök délután ugyanerre már országos szinten is figyelmeztetett - tette hozzá a miniszter.

A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter.

Az eredmény az operatív törzsnek köszönhető

Pintér Sándor szerint az, hogy ilyen eredményesen sikerült megoldani a helyzetet, annak köszönhető, hogy csütörtökön délután a katasztrófavédelem és a rendőrség egységeivel felállt az Operatív Törzs, amely a mentőszolgálattal, valamint a katonasággal is együttműködött. A miniszter kiemelte a nemzetközi összefogást is, hiszen Ausztria és Szlovákia belügyminiszterei is segítették a mentési munkálatokat szervezéssel, eszközzel egyaránt.

A miniszter kiemelte: a katasztrófahelyzet miatt egy ember sem hűlt ki az autókban, minden emberi életet sikerült megmenteni a lezárt útszakaszokon. Papp Károly országos rendőrfőkapitány is megerősítette: sem pénteken, sem szombaton nem történt halálos kimenetelű közúti baleset a hóhelyzettel összefüggésben.

Az elzárt gépjárművekben nem keletkezett kár, nem volt fosztogatás, illetve lopás. Elmondták ugyanakkor, hogy a leszakadt vezetékeket színesfém-tolvajok próbálták meg ellopni. Papp Károly viszont elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is előállították a tolvajokat, utóbbi helyen már az orgazdát is megtalálták a rendőrök.
Papp Károly azt is elmondta, hogy a rendőrség csütörtökön 13 órakor rendelte el az országos törzs felállítását, amely megkezdte a megyei rendőr-főkapitányságok tevékenységének összehangolását, felügyeletét. Továbbá fokozott rendőri felügyeletet rendeltek el az érintett térségekben. Ezt a következő napokban is fenntartják.

Az országos rendőrfőkapitány kitért arra is, hogy az elmúlt 3 nap alatt mintegy 15-szörös volt a police.hu rendőrségi portál látogatóinak száma. Az ORFK kommunikációs szolgálata 518 közleményben tájékoztatott az eseményekről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

olasz, 2013.03.18 13:02

@bertalaszlo:
"De játszunk el a gondolattal : mi lett volna ha lezárják az autópályákat a főút vonalakat , és nem áll elő ez az esemény?"

erre van a keszenlet es a fokozott keszenlet, hogy ha kell, minimalis keslekedessel be lehessen avatkozni. erdekes, ha valaki a Kossuth-ter kornyeken tervez obegatni, akkor mar egy nappal korabban elarasztja a kornyeket a szerv. ugyanez ervenyes a legtobb focimeccsre is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2013.03.18 12:35

@bertalaszlo:
konyorgom Laszlo, megis a katasztrofavedelemnek es a belugynek nem az a dolga, hogy elore lassa a helyzetet es intezkedjen, ha valoszinusitheto a gond? hinni a Hit Gyulekezeteben kell...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.03.18 12:28

@olasz: Utólag mindenki jól látja a helyzetet, a meteorológia, pedig előre figyelmeztetett. Az igazat megvallva kevesen hitték el , hogy ilyen havazás szélvihar fog tombolni. Sok autós is felelőtlenül nyári gumikkal indult útnak.
Az biztos nem volt felelős vezető aki kimerte volna mondani , hogy az autópályákat és a kritikus utakat le kell zárni./ utólag ezt is könnyű mondani/
Látni lehetett , ha egy autó megáll , egy kisebb koccanás és az autópálya menthetetlenül bedugul.
De játszunk el a gondolattal : mi lett volna ha lezárják az autópályákat a főút vonalakat , és nem áll elő ez az esemény?
Nyugat Európában 1200 km -es kocsisor torlódott fel , és mégis újra indult az élet .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DCVI, 2013.03.18 12:25

Átlagos bőjti szelek mellett 10cm porhó esett.
A kaminonokat felengedték az autópályára és a nyárigumis autókat is.
Magyar módira a szgk-sok előzgették felelőtlenül a kamionokat és magyar módira baleseteket okoztak. Ők sírnak a KRESZ szigorítása ellen.
Az autópálykezelőségnek van mérnöksége meghatározott km-ként?
Minek?...nem értékelnek ingyenes meteorológiai előrejelzéseket és milliókat fizetnek külön előrejelzésekért.
Nem készülnek hó ellen évek óta.
A katasztrófavédelem 24 óra után ad ki riasztást mikor már nem esik a hó és káosz van.
Ott bontottak hófalakat ahol a szél miatt perecek alatt még nagyobb hófal alakult ki.
A magyar mérnökök és katasztrófavédő vezetőség ismét bizonyították hozzá nem értésüket. Ennyi a tudásuk.
Még jó, hogy voltak rutinos tűzoltók akik az önkéntesekkel megmutatták gyakorlatban hogyan is kell menteni.
A leghangosabbak a semmit nem csináló és wellnesező mszp-sek megint.
Megszoktuk.
Hajrá napi.hu!
Önök sem tettek semmit érdemben csak uszítanak érdemtelenül.
Meg van hozzá a célközönségük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

olasz, 2013.03.18 12:11

@Blama:
kemeny es igazsagtalan az elet a nemzetmento profetak es tundermese-gombolyitok szamara!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html