Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Indexnek  azt válaszolta, hogy a lépéssel a hatékonyságot szeretné javítani, a vállalati portfóliót a kormányzati szerkezetátalakítás miatt kell átvilágítani. A cél a felelős gazdálkodás és a finanszírozás biztosítása. A tárca azt mondja, hogy a miniszter a napi működéshez, normál üzletmenethez nem nélkülözhetetlen szerződéskötéseket függesztette fel. Az átmeneti intézkedés várhatóan júliusban és augusztusban marad érvényben.

Szerződés csak különösen indokolt esetben köthető, és "csak a tulajdonosi és szakmai ellenőrzést követően, a tárcavezető és a vagyonpolitikáért felelős államtitkár egyetértésével. A felfüggesztés eredményeként a társaságok nem vállalnak a későbbiekben nehézkesebben, költségesen felülvizsgálható kötelezettségeket."

A levél tartalma kedden került nyilvánosságra, miután az egyik érintett állami cég alkalmazottja kiszivárogtatta a lényeges részeket. Az e-mailben található címzettlista szerint a miniszter több mint 100 állami vállalat vezetőjének jelezte, hogy mostantól a jóváhagyása nélkül nem köthetnek nagyobb összegű szerződéséket.

A levél tartalmát kiszivárogtató forrás szerint "a normál üzletmenethez szükséges szerződéseket újra lehet kötni, de hát azért ez nagyon képlékeny, hogy mi a normál üzletmenet. Így azt tippelem, hogy nagyon sok helyen ez eléggé durván megállít minden beszerzési/fejlesztési tevékenységet" - olvastuk a Cinken.

Az Index szerint a fejlesztési minisztert Orbán Viktor kérte fel az intézkedésre.
Több forrás egybehangzó állítása szerint Seszták arra "kapott mandátumot" a kormányfőtől, hogy vizsgálja felül az állami tulajdonú cégek üzletkötéseit.

Azt a Fideszben sem tagadják, hogy a frissen kinevezett fejlesztési miniszter felhatalmazása szokatlan lépés Orbántól, hiszen az ehhez hasonló intézkedések általában kormányváltások idején történnek. Az egyik fideszes vezető szerint a miniszterelnök célja lehetett a kiadások csökkentése is, de ettől eltérő, politikai célok is felmerülhetnek.

Tény, hogy már hetek óta tartja magát az a pletyka, hogy Orbán szembekerült a Fidesz holdudvarát alkotó oligarchákkal, többek között Simicska Lajossal is, és elszánta magát arra, hogy kiszorítsa őket az állami cégek vezetéséből. Seszták szerint egy múlt heti interjújában ki is mondta: az állami cégek lefejezése ugyan nem cél, de ha az eredményhatékonyság miatt szükséges, megtesz egy sor személycserét. A miniszter külön említette például az MVM-csoportot, ahol a teljes állami irányítás kiépítését kezdték meg, ami nyilván személyes üzenet is volt a cégcsoport vezetésének.

Több fideszes vezető szerint van ugyan olyan olvasata a történéseknek, hogy háború dúl a párt környékén, ám ezt leginkább az érintett állami cégek vezetői terjeszthetik. Nekik a Seszták-levél komoly befolyáscsökkentést okoz, hiszen a médiavásárlástól kezdve a milliárdos beruházásokig, mindenre kiterjed a szerződések ellenőrzési és jóváhagyási kötelezettsége.