Ha valami rossz, azt érdemes megjavítani, az pedig világossá vált az elmúlt években, hogy a jegybank rosszul működött, nem tudott semmit hozzátenni magyar gazdaságpolitikához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban. Más országok jegybankjai tudtak segíteni országuk polgárain, az MNB nem - ezen változtatott most a jegybank - így kommentálta a MNB tegnapi bejelentett hitelprogramját a miniszterelnök. A program visszafogottságáról Orbán annyit mondott, hogy "sokan kétségbe vonják, de tudunk késsel, villával enni."

Orbán szerint meg kell próbálni pénzt adni azon vállalkozásoknak, akinek vannak jó üzleti tervei - ez történik most. Jelenleg tíz százalékos hitel alatt egy jól menő cég nem kap banki hitelt, holott legális üzleti szférában Magyarországon ezt a hitelkamatot szinte nem lehet kitermelni. Ha viszont két százalékos hitellel sem tud vállalkozni egy cég, akkor feltehetőleg a vállalkozónál van baj - tette hozzá.

A tavalyi két százalékos államháztartási hiányról szólva Orbán úgy vélekedett, hogy az is sok. Akkor jó egy költségvetés, ha nincs hiánya. Magyarország jobban teljesít, hisz sikerült szavahihetőségünket visszanyerve, komoly, fegyelmezett pénzügyi gazdálkodást folytatni, de még ez is kevés - mondta a miniszterelnök.

A túlzott deficit eljárás alól - ha az az EU a tények alapján dönt akkor - ki kellene kerülnie Magyarországnak az idén,de "nem bízhatunk ebben".  Az ellenfeleink - különösen bankadó miatt - mérgesek ránk, s a nemzetközi szervezetek szemérmetlenül követelik a bankadó csökkentést. Majd meglátjuk, hogy ez a nézet Brüsszelt mennyire fertőzte meg - tette hozzá a miniszterelnök.

Ezért kell a gáztározó

A kormányfő az interjúban szólt az E.ON hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásáról is, kifejtve: Magyarországnak körülbelül tízmilliárd köbméter gáz az éves fogyasztása, és "most az E.ON, illetve egy másik gáztározó megvásárlása eredményeképpen mintegy hétmilliárd köbméternyi gáz tározására alkalmasak vagyunk". Ez azt jelenti, hogy "akármi is történik a cső másik végén, ha van betározott gázunk, biztonságban vagyunk, tehát a kamrakulcs nálunk van" - mondta. Kérdésre válaszolva egyértelművé tette azt is, hogy a gázvásárlás és -szállítás az egy ügy, az atomerőmű-építés pedig egy másik ügy, "semmilyen program nincs összekapcsolva semmilyen másikkal".

A negyedik alkotmánymódosításból fakadó jogszabály-alkotási feladatokkal kapcsolatban közölte: a felsőoktatás kérdése - vagyis hogy a tervek szerint szerződés helyett nyilatkozatot írnának alá a jövőben a hallgatók - a következő héten esedékes kormányülésen kerül napirendre, de az biztos, hogy a kabinet elvi kérdésekben nem enged, "egyensúlyban kell tartanunk a magyar emberek közösségérdekeit és a diákok egyéni érdekeit".

Végül kitért a rezsicsökkentésre, és megerősítette, hogy további díjmérséklések lesznek, "de az további küzdelmekkel jár", ezért fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák: akarnak-e újabb rezsicsökkentést.