Orbán: kitelepítik Győrújfalut

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este 7 óra után az MTI-t. A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését - mondta a miniszterelnök. Mintegy kétezer embert érint az intézkedés.
MTI, 2013. június 7. péntek, 19:19
Fotó: Napi.hu

A megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák Győrújfalunál. A Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság javaslatára a belügyminiszter a kormányfő jóváhagyásával azért rendelte el a kiürítést még nappali világosságnál, hogyha a víz itt esetleg kitörne, ne éjszaka kelljen intézkedni. A veszély nagyságát megbecsülni nem lehet, de első az emberélet mentése - szögezte le Orbán Viktor. A szállítóeszközök készen állnak a kiürítés végrehajtására. Más település nincs közvetlen veszélyben.

Győrújbarátra telepítik ki a lakosokat

A győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el a dunai árvíz által veszélyeztetett szigetközi Győrújfalu lakosságát - közölte Bakondi György, az országos katasztrófavédelmi főigazgató. Kilenc órakor indultak el a buszok azokkal, akiket el kell helyezni.

Nagyjából ugyanakkora az esélye a töltés átszakadásának, mint megmaradásának. Nagy Imre Attila polgármester közölte, hogy csak azok maradhatnak a településen, akik a gáton dolgoznak. A településvezető hangsúlyozta, hogy az életerős férfiak tovább folytathatják az árvíz elleni védekezést. Azokat, akik a hatósági felszólítás ellenére sem kívánnak elmenni, a rendőrség "határozottan fogja megkérni", hogy költözzenek ki a faluból. A kitelepítés megelőző beavatkozás, "nem ömlik a víz, nem szakadt át a gát".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.06.07 19:41

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html