Orbán: költségvetés decemberben, megegyezés márciusban

Orbán Viktor szerint erőből nem lehet semmit rákényszeríteni az önkormányzatokra, meg kell állapodni a helyi vezetőkkel az oktatás, illetve az egészségügy finanszírozásának átalakításáról.
NAPI, 2010. október 2. szombat, 11:53
Fotó:

A miniszterelnök az Info Rádió Aréna című műsorában közölte: "meggyőződésem, hogy ma Magyarországon jobban meg tudnánk szervezni tízmillió ember egészségügyi ellátását, ha ez egy állami egészségügyön keresztül történne, és nem széttagolt tulajdonosi struktúrájú, önkormányzati rendszerben."

A kormányfő szerint az önkormányzatok eladósodottságára nem egy újabb tőkeinjekció a válasz, hiszen azok veszteségei a jelenlegi rendszerben állandóan újratermelődnek. Orbán Viktor szerint az államnak megvan a kapacitása arra, hogy átvegye az egészségügy és az oktatás irányítását, ezzel pedig felszabadíthatja az önkormányzatokat az olyan intézmények működtetési kényszere alól, amelyek méreteiknél fogva nagyobbak, mint a rendelkezésükre álló saját források.

A miniszterelnök a 2011 első negyedévének végén már reálisnak tart egy egészségügyi és oktatási reformtervezetet; erről a tárgyalások a jövő évi költségvetés decemberi megalkotását követően kezdődhetnek meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK