Orbán Viktor közölte, Magyarország úgy tekint - a gazdasági mutatói alapján sikertörténetnek nevezhető - Montenegróra, mint a méreténél messze nagyobb jelentőséggel bíró, a regionális stabilitásban nagy szerepet játszó országra.
Jó oka van a magyar kormánynak arra, hogy támogassa Montenegró európai uniós és NATO-integrációját, valamint hogy biztassa a magyar üzletembereket minél mélyebb kapcsolat kiépítésére Podgoricával - jelentette ki.

A csatlakozással kapcsolatban kifejtette: ma az EU-tagállamok fogadókészsége, nyitottsága alacsonyabb szintű, mint korábban, "bővítési fáradtság" mutatkozik a "hagyományos európai térségekben". A magyar külpolitika egyik missziója viszont éppen ennek a "bővítési fáradtságnak" a leküzdése, Magyarország ugyanis elkötelezett híve Montenegró és térsége minél gyorsabb transzatlanti integrációjának. "Bővítés iránti vágyat" kell kialakítani az unióban - összegezte véleményét, hangsúlyozva: "semmi okunk nincs arra, (...) hogy Montenegrót várakoztassuk".

A magyar-montenegrói kiemelt partnerségről szóló nyilatkozat aláírása után tartott közös sajtótájékoztatón Igor Luksic hangsúlyozta: Magyarország sokat segít abban, hogy Montenegró átültesse például a közösségi jogrendszert, és felkészüljön az uniós tagságra.

A tárgyaláson elhangzottakból kiemelte a két ország honvédelmi tárcái közötti, valamint a gazdasági együttműködést. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar beruházók a "legerőteljesebben" jelen vannak Montenegróban.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok alakulását firtató újságírói kérdésre a montenegrói kormányfő példaként említette, hogy a magyar posta kifejezett érdeklődést tanúsított a montenegrói posta privatizációja ügyében. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Magyarországra irányuló bauxitkivitelük csökkent. Orbán Viktor is érintette válaszában a Magyarországra irányuló montenegrói export visszaesését, amely mögött - erősítette meg - a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. problémái állnak, mégpedig a társaság által elszenvedett és okozott környezeti katasztrófa, a 2010-es iszapömlés.