Nagy-Britannia és Magyarország egyetért abban, hogy az Európai Unió intézményeit "ildomos lenne megreformálni" - mondta szerdán Londonban Orbán Viktor. A miniszterelnök, akit a Downing Streeten fogadott David Cameron brit kormányfő, a megbeszélés után magyar újságíróknak kijelentette: lehet, hogy még reformnál is többre, az európai intézményrendszer megújítására lenne szükség. Sokkal világosabban meg kellene határozni például, hogy mi az, amit Brüsszelben szabályoznak, és mi az, amit Budapesten vagy Londonban, tehát a nemzeti és a brüsszeli hatáskörök világosabb elhatárolására van szükség - tette hozzá. "Kértem a miniszterelnök urat, hogy miután ők éppen most vizsgálják fölül a teljes angol jogrendszert ebből a szempontból, ezt a tudást bocsássák rendelkezésünkre" - mondta Orbán Viktor.

Több kérdésben erős szövetség jött létre Nagy-Britannia és Magyarország között, és ennek kiemelt területe a nukleáris energia - fogalmazott a kormányfő. A világ más gazdaságaival szembeni versenyképesség egyik feltétele az olcsó energia, ezért "nem értünk egyet azokkal, akik diszkriminálják a nukleáris energiát" - mondta Orbán Viktor. A két ország a nukleárisenergia-használatának jelenlegi nemzetközi szabályozását elégségesnek tartja, és nem akar létrehozni semmilyen ezen túlmutató európai intézményt - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a következő néhány évben Magyarországon el kell érni, hogy az energia ne legyen drágább, mint az Egyesült Államokban, ahol egyharmaddal alacsonyabbak az energiaárak.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem tartja meglepőnek, hogy Brüsszelből "támadás éri a rezsicsökkentést", utalva az Európai Bizottság rezsicsökkentéssel kapcsolatos levelére. A kormányfő kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "mindig tudtuk, hogy a rezsicsökkentés harcos téma lesz", hiszen vannak nagy nemzetközi cégek, amelyeknek a rezsicsökkentés a profitjuk csökkenésével jár, így ők "minden követ megmozgatnak mindenhol". "Nem javaslom a magyaroknak, különösen nem a kormánynak, hogy meglepődjünk azon, hogy most Brüsszelből támadás éri a rezsicsökkentést" - mondta a miniszterelnök, kijelentve: meg fogják vívni a küzdelmet, a kormánynak komoly érvei vannak. "Szeretném megnyugtatni a magyar közvéleményt, hogy a rezsicsökkentés nemcsak marad, hanem folytatódni is fog" - közölte Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint.