Orbán Libanonban tárgyalt

A magyar külpolitikának fontos eleme a nyitás az arab világ felé, amelyben az üzletileg nyitott Libanont kulcsországnak tekinti Magyarország - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Bejrútban, miután hivatalos látogatása alkalmával megbeszélést folytatott Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfővel.
MTI, 2013. február 28. csütörtök, 15:55
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón kijelentette: Magyarország a libanoni stabilitás szószólója az Európai Unióban, ugyanis "stabil Libanon nélkül nincs stabil régió". Jelezte, Magyarország javasolja, hogy az uniós külügyminiszterek áprilisi találkozóján vitassák meg a libanoni stabilitás kérdését. Mint mondta, a közel-keleti ország politikai rendszere rendkívül értékes, magas a kultúrája, barátságos emberek lakják, és üzletileg nyitott, így az itteni üzletemberek partnerségben és együttműködésben gondolkodnak, nem pedig dominanciában.

A jövőben erősödik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat - közölte a magyar miniszterelnök, utalva a tájékoztató előtt aláírt gazdasági megállapodásra. Orbán Viktor beszámolt továbbá arról, hogy a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak.

Nadzsíb Mikáti libanoni kormányfő elmondta, a két ország közötti együttműködés fejlesztéséről tartott tárgyaláson szóba került a közel-keleti helyzet is, így a többi között az, hogy a közelmúltban nagyon sok szír állampolgár menekült Libanonba. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a szomszédos Szíriában minél előbb el kell érni a politikai békét.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Magyarország tud-e segíteni a Libanonba menekült szírek ügyében, Orbán azt válaszolta, ez a nehezebb kérdések közé tartozik, amelyet a nap hátralévő részében tárgyalnak meg, de reméli, Magyarország tud segíteni. A libanoni miniszterelnök - aki néhány hónappal ezelőtt járt Budapesten - szintén kitért az oktatás kérdésére, jelezve, országa kész arra, hogy magyar diákokat fogadjon, akik így arab nyelvet tanulhatnak majd libanoni egyetemeken.

A megbeszélés előtt a két ország képviselői aláírtak egy gazdasági és műszaki együttműködési megállapodástervezetet, valamint egy oktatási és tudományos munkatervet a 2013-2015 közötti időszakra. Az Orbán vezette magyar kormányzati-üzleti delegáció - amelynek tagja mások mellett Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint 36 magyar üzletember - szerda este érkezett a közel-keleti országba.

A csütörtöki program során Orbán Viktort - a libanoni kormányfő előtt - fogadta Michel Szulejman köztársasági elnök és Nabih Berri parlamenti elnök.

Az üzleti küldöttség - amelynek tagjai főként a vegyipar, az élelmiszeripar és a gépgyártás területén tevékenykednek - a nap folyamán egy üzleti fórumon vesz részt az Arab Kamarai Szövetség bejrúti székhelyén. A tanácskozás végén a két ország miniszterelnöke mond zárszót, majd Orbán látogatása befejezéseként ellátogat a kasliki Szent Lélek Katolikus Egyetemre, ahol előadást tart A keresztény Európa előtt álló kihívások címmel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.28 18:11

".... az itteni üzletemberek partnerségben és együttműködésben gondolkodnak, nem pedig dominanciában..."

..Remélem ezt a Mátrix-Háttérhatalom is meghallotta!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html