Orbán: luxus közpénzből diplomásokat képezni a Nyugatnak

Nagyszerű dolognak nevezte a diákmozgalmakat pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök.
NAPI, 2012. december 21. péntek, 08:54
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a felsőoktatás átalakításáról szólva kifejtette: a kormány nyílt lapokkal játszott, volt elképzelése arról, hogy miként jut el a kitűzött célokhoz, azonban a diákok nem értettek egyet ezzel, félelmet keltett bennük. A kabinet ezért a rendszer egyszerűsítése, a különböző kedvezmények összevonása mellett döntött.

A korábbi koncepciót idézve elmondta, lett volna mintegy tízezer teljes ösztöndíjas hely, továbbá részösztöndíjas helyek és diákhitel, amelyet valójában szintén az állam fizetett volna, "de mire ennek a rendszernek a teljes képe kibontakozott a hosszú szakmai viták után a kormánydöntésekkel, addigra a diákok már (...) elsöpörték, nem kellett nekik". A miniszterelnök kiemelte, nem akarták eladósítani a fiatalokat, mert fel kellett volna venniük ugyan az állami diákhitelt, de azt a tanulmányok után a közszférában való elhelyezkedés esetén az állam azonnal kiváltotta volna, a magánszektorban pedig a munkaadónak kellett volna fizetnie a kölcsönt, úgy, hogy ezt az állam elismeri az adó- és járulékfizetésnél. Ezeknek az elképzeléseknek a megvitatása azonban elmaradt a diákok körében kialakult félelem miatt - ismételte meg.

A diákok tüntetéseiről azt mondta, minden diákmozgalomnak - amelynek szervezésében neki is volt része már 1982-ben az ELTE-n - megvan a természetrajza, életérzések adódnak össze: jó társaság van, az ember úgy érzi, neki van igaza, "ráadásul fiatalok vagyunk, egészségesek, szerelem van, együtt vagyunk". A diákmozgalom tehát nagyszerű dolog - folytatta Orbán Viktor -, amely sohasem parancsszóra kezdődik, de nem is áll le parancsszóra, és mindig megjelenik benne a politika, az ellenzék ugyanis megpróbálja felhasználni a megmozdulásokat, hogy uszítson a kormány ellen. A kormányfő szerint az a fontos, hogy mindenki megőrizze a tisztánlátását, "a diákok is biztosan tudják, mi az a pont, amíg ők alakítják az eseményeket, és mikor (...) manipulálják őket".

Megjegyezte azt is, pontosan tudja, hol van az értelmes párbeszéd határa, majd az említett 1982-es megmozdulást felidézve úgy fogalmazott: "ahogy mi is akkor belendültünk, nekünk ott az egyébként okos KISZ-esek mondhattak, amit akartak. Egész egyszerűen elmentünk mellettük. Ugyanígy jártunk mi is. Ilyenkor - szemben a kommunistákkal - nem érdemes erőltetni a dolgokat" - fogalmazott az MTI szerint.

Az interjúban a felsőoktatás átalakításának céljai között említette a kormányfő a minőség növelését azért, hogy a hallgatók ne olyan diplomákat szerezzenek, amelyeket a való életben nem tudnak használni. Emellett öt százalék alá akarják csökkenteni a lemorzsolódást, nem szerencsés ugyanis, hogy száz fiatalból 25-30 nem végzi el az egyetemet, főiskolát - folytatta, majd - utalva a hallgatói szerződés intézményére - arra is kitért, hogy Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy közpénzből képezzen diplomásokat például a németeknek, az osztrákoknak vagy éppen a norvégoknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.12.21 18:24

@kekmadar: Közmunkát! Az még kevesebbet ad!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kekmadar, 2012.12.21 18:17

@sumynona: De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem az egész életüket kell Magyarországon dolgozni, hanem csak pár évet. Nem pár évet 20 év alatt a tanulással töltött idejük dupláját. Tehát egyetem esetén 10 évet. Ha ebből 3 évet munkanélküli, az azt jelenti, hogy 35 éves koráig itt kell neki maradni.
És akkor most néhány hülye azon gondolkodik, hogy a fiatalok, a munkakezdők nem kapjanak még minimálbért sem, hanem annál kevesebbet. A minimálbér nettója 63500 Ft. Még ennél is kevesebb pénzből mit lehet csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.21 17:42

A fiatalsághoz hozzátartozik, hogy világot szeretnének látni.
Az úgy egészséges.
Hazát váltani is lehet, mint a szaros alsógatyát...azok ordibálnak a leghangosabban akik teleszarták. A hazaárulók: Demszky és társaik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.21 17:36

@StoneHeart: Valódi magyar birka válasz.
A jövő úgy kezdődik normálisan, hogy lezárjuk tisztán a múltat.
Elővesszük a bűnösöket és érdemeik szerint elszámoltatjuk őket.
Egyben mértéket mutatunk a jövőre nézve, hogy mi az igazságos társadalmi elvárás.
magyabálinték rommá verték büntetlenül mind az alap- mind a felsőoktatást.
Siralmas állapatokat hagyva maguk mögött:
drogárulás nyiltan már az ált. iskolákban (miközben Bajnai mellett szerepel büsz Kendermag Egyesület elnöke és ez senkit nem zavar)
tanárt nyíltan leköpő nem buktatható kisdiák
szövegértési nehézséggel érettségizők hada
felsőoktatásba járók fele a világrangsorban a béka segge alatt lévő intézményekben nem tudnak diplomát szerezni 50%-ban!
a végzők jórésze, ha nem munkanélküli egy a munka világában haszontalan diplomát tud felmutatni

Bünös: magyarbálint

Miért is nincs számonkérve?....mert az intő példa lenne stílusosan szólva.

Elég a diákok hangadásáról, hogy a felsőoktatás reformjához ennyi a hozzászólnivalójuk: Önök 2014-ben elveszítették a választásokt...szánalmas, mint a teljesítményük.
A valóban érdemes diák közben tanul és dolgozik...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.12.21 14:59

Nem értem a problémát az egymás sértegetését. Mindenkinek igaza van. Ha valaki a boldogulását külföldön tudja elképzelni, hát nem kell megakadályozni. De akkor tudomásul kell vennie , tanulmányait is ott kell, hogy folytassa.
Különben meg Orbánnak igaza van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html