Orbán: Magyarország elit klubba került

Magyarország "elit klubba" került azáltal, hogy az EU-bizottság csütörtöki előrejelzése szerint is a hazai össztermék 3 százaléka alatt lesz jövőre a magyar államháztartási hiány, tekintettel arra, hogy a 27 tagállam közül jelenleg hét képes az ezen a szinten maximált hiány tartására - mondta a magyar kormányfő Londonban.
NAPI, 2011. november 10. csütörtök, 19:22
Fotó: Napi.hu

A magyar kormány morálisnak és helyénvalónak tartja a tehermegosztást az üzleti élet, az állami szektor és a háztartások között, és ez az álláspont határozta meg eddigi gazdasági intézkedéseit - közölte csütörtökön Londonban Orbán Viktor az MTI beszámolója szerint.

A magyar kormányfő a tekintélyes London School of Economics egyetem hallgatósága előtt tartott előadásában kijelentette azt is, hogy a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez "nagyon kockázatos döntés volt", de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő a magyar államadósság-besorolások esetleges leminősítésének kockázatára vonatkozó kérdésre azt mondta: a magyar kormány szokványos és nem szokványos módszerek elegyét alkalmazza, és ezek között van olyan, amelyik nem nyeri el az elemzők és a hitelminősítők tetszését. Az eredmények azonban már jelentkeznek - tette hozzá.

A kormányfő felidézte, hogy a hitelminősítők októberben végezték el esedékes vizsgálataikat Magyarországgal kapcsolatban, és e vizsgálatok eredményét valószínűleg november vége táján közzéteszik.

Példátlanul jó hír

Orbán Viktor még az előadás előtt magyar újságíróknak nyilatkozva "példátlanul jó hírnek" nevezte, hogy az EU-bizottság csütörtöki előrejelzése szerint is a hazai össztermék 3 százaléka alatt lesz jövőre a magyar államháztartási hiány. "Ha ehhez hozzátesszük, hogy 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, és azóta egyetlen egyszer sem tudtuk a vállalt 3 százalékos szint alatt tartani a hiányunkat, akkor azt kell mondjam, hogy ez óriási eredmény" - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: Magyarország "elit klubba" került, tekintettel arra, hogy a 27 tagállam közül jelenleg hét képes az ezen a szinten maximált hiány tartására. A miniszterelnök szerint azonban a következő csata, amelyet az országnak meg kell vívnia, a növekedési csata lesz. A nagy európai gazdaságok - Németország, Franciaország - jövőre várható gazdasági növekedése gyenge, és Magyarországnak "rendkívül nehéz lesz" 1,5-2 százalékos növekedési ütemet úgy elérnie, hogy a többiek messze elmaradnak ettől - mondta Orbán Viktor.

Kijelentette: a magyar kormánynak ezért növekedési tervet kell készítenie, és az előző napi kormányülésen ő meg is bízta ezzel a gazdasági minisztert. Orbán Viktor közölte: reményei szerint ezt a tervet egy-két héten belül a kormány a nyilvánosságnak is bemutathatja.

Határozott tervek kellenek

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaságnak a külföldi előrejelzések fél százalék körüli növekedést valószínűsítenek, a miniszterelnök kijelentette: úgy kell cselekedni, ahogy az államadósság esetében is történt. "Az államadósságról is olyasmik hangzottak el, hogy az adósságráta elhagyta a 80 százalékot, és a magyarok már nem tudják ezt megfékezni. Megfékeztük, most hetvenegynéhány százalékon van az adósság" - mondta Orbán Viktor. Hozzátette: egy éve a költségvetésre is azt mondták külföldön, hogy a 2011-es költségvetés jó lehet, de "a 2012-est a magyarok nem tudják megcsinálni, ám jól látható, hogy azt is megcsináltuk". A kormányfő szerint a magyaroknak minden egyes kételyre határozott tervekkel kell előállniuk, és ezeket végre is kell hajtani.

Az idei költségvetési hiány a nyugdíjrendszer átalakításának eredményeként lett jó, a jövő évi pedig azért lesz jó, mert a nyugdíjrendszer átalakítása után elkezdődik az egészségügyi rendszer ésszerűsítése és megszűnik mindenfajta állami pazarlás. Mindig van megoldás, csak azon múlik az eredmény, hogy egy adott ország vezetése képes-e a szükséges lépéseket megtervezni és végrehajtani - mondta a magyar miniszterelnök.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ez vagyok, 2011.11.11 15:05

@RealMan:
Ajjj, de jó lenne, ha semmilyen lenne.
Egyik rosszabb, mint a másik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.11.11 13:35

@Vazulneni:
Arra bassza meg, arra és kurvára nem vagyok büszke rá - ezt nem tudom ennél finomabb szavakkal ecsetelni, ezt elk...uk. Ez életem legnagyobb politikai tévedése, ezt álmomban nem hittem volna.

Ez csak azt erősíti, hogy egyik olyan mint a másik, azaz semmilyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vazulneni, 2011.11.11 13:05

@RealMan: Maga erre szavazott nem? Úgy hogy halk tapsikolást várnánk el magától...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2011.11.11 11:39

Elit ország lett a magyarok országa? Nagyon jó, csak időben szóljatok, hogy visszaköltözzem, de előtte felébredjek az álomból....:o)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2011.11.11 11:30

Az EU-bizottság abban az ominózus prognózisban a magyar kormány előrejelzésnek egyetlen elemével sem értett egyet, minden részletében borúsabb képet fest, mint a magyar kormánypropaganda. A különbség akkora, hogy az EB haladéktalanul figyelmeztető levelet küldött a kormánynak...

A kétharmados kormány reakciója pedig a szokásos: matolcsy szerinti mindenki téved, orbán meg példátlan sikerről áradozik... :DDD

Nekem ez a rész tetszik a legjobban: "azt mondták külföldön, hogy a 2011-es költségvetés jó lehet, de "a 2012-est a magyarok nem tudják megcsinálni, ám jól látható, hogy azt is megcsináltuk"
Szóval, már a 2012-es költségvetést is "megcsináltuk"? De jó! Akkor, gondolom, elfelejthetjük, hogy tavaly decemberben orbán diadalittasan bejelentette a költségvetési hiánycél teljesülést - márciusra pedig kiderült, hogy mégsem... Meg persze azt is, hogy még az idei évet sem zártuk le, egyelőre a zsarolással szerzett pénz is kevésnek tűnik a cél teljesítéséhez... De jó tudni, hogy már jövő évet "megcsináltuk".

Ha van stabil elem a forradalmi kormány gazdaságpolitikájában, hát az a folyamatos, szélsőséges torzítás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html