Orbán: Magyarország nem bóvli, óriási a bizalom

Az NGM-nek olyan politikát kell folytatnia, amely gazdasági növekedést eredményez.
NAPI, 2013. február 15. péntek, 07:55
Fotó: Napi.hu

Magyarország tartósan csökkenti államadósságát évről-évre - az unióban ezzel lehet a legnagyobb elismerést elérni, hisz szembe úszunk az árral. Ha nem csökken az adósság, akkor nem lehet növekedést beindítani, nem lehet munkahelyeket teremteni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Szívesem megállapodtunk volna az IMF-fel, de nem sikerül - fogalmazott. A mostani dollárkötvény kibocsátás nagyon fontos az embereknek- tette hozzá. Kiderült, hogy Magyarország képes megállni a lábán az IMF nélkül is - ez nyilvánvalóvá vált az egész világ előtt. A kötvény kibocsátás arra is bizonyíték, hogy Magyarországgal szemben óriási a bizalom, hisz a 2 milliárdnyi dollárkötvényre 12 milliárdnyi ajánlat érkezett. A kiszámíthatóságra pedig bizonyíték, hogy a papírokat 10 évre vették meg. Magyarország, a magyar gazdaság nem bóvli, mert bóvliért nem állnak sorba a befektetők - mondta Orbán.

Az európai válság vitte el azt a GDP növekményt tavaly, amit 2011-ben állítottunk elő. 2013-ban újra növekedési pályára kell állítani - kommentálta a tavalyi gyenge GDP adatot a kormányfő. (Mint ismert a magyar gazdaság éves alapon 1,7 százalékkal zsugorodott tavaly.)  A gazdasági miniszter példátlan eredményeket ért el munkahelyteremtésben, az államadósság csökkentésben. Most azt várom NGM-től, hogy a gazdasági növekedést serkentő programokat indítson el. 2013-ban az NGM-nek olyan politikát kell folytatnia, amely gazdasági növekedést eredményez - mondta a miniszterelnök.

Vannak számításai vitáink az Európia Unióval, Brüsszel vitatja magyar költségvetés egyes elemeit - mondta az uniós túlzott deficit eljárásról a kormányfő. Brüsszel pesszimista az online pénztárgépektől és az autópályadíjból várható többlet bevételekkel kapcsolatban -  a vita az év közepén dől el. Magyarországnak rossz a pedigréje az unióban, ugyanis éveken keresztül nem teljesítette a hiánycéljait - fogalmazott.

Ez nem kormányátalakítás

Nem cserélődnek a miniszterek, az államtitkárok cseréi pedig a miniszterek ügye. Ebben a kormányban nagy mozgástérrel rendelkeznek miniszterek - így túlzás kormányátalakításról beszélni. A kormányfő elmondta, Balog Zoltán, az erőforrástárca vezetője kereste meg őt azzal, hogy változásokat szeretne a minisztériumában, de nem annyira személyekről van szó, hanem inkább munkaszervezésről.

Azzal kapcsolatban, hogy Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját, míg a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként, Orbán Viktor kifejtette: jelenleg is zajlik a közoktatás, valamint a szakképzés átszervezése, és folynak a tárgyalások a felsőoktatás átalakításáról is, egy ember pedig ennyi munkát nem tud ellátni, ezért indokolt volt Balog Zoltán javaslata, hogy külön államtitkár foglalkozzon a felsőoktatással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

labandy, 2013.02.15 18:21

@tarTosPista: Azért az állami alkalmazottak haza viszik a átlag az 1 milkát..pogi manók hospitál górék, ilyen olyan mutyi bagázs, föld hívatal, államtitkárságok, akkorát haraptak hogy szét esik a belük, de ...Burgerlandban aegy rathauszois ingyé dolgizik a köznek közben kint permetezi a szölllöt...olyan a burgerlendi kertészsti kultira mint náálunk a 170-es években, az osztrák csak azért tudott fejlődni mert a a trianon lekapcsolta róla "csürhét"...iylen kuricok mint ez a buga vitya meg csinóm fletó simán csődbe vitte volna bármelyik fejlett eu gazdaságot, ezek a lenin termékei prototip..putyn csak bekapcsolja akis vityenkáját és az már húzza is a volgát ennyit a magyarról az orosz val@ga vége volt az is marad. Qurbán ban dühöng a szkp egy igazi Sztálin inkarnáció, európa beteg emebere.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.02.15 18:13

Lehet tapasztgatni, foltozni a gazdaságot mint Matolcsy a költségvetést, de előbb utóbb úgyis szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a kormány lassan halad de azt is rossz irányba. Előbb vissza kell fordulni, fel kell szedni az aknákat amit nagyvonalúan elszórtak és újból a rajtvonalról kell elindulni, csak most jó irányba. Vagy egyszerre robban fel minden időzített bombájuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.02.15 18:00

@labandy, 2013. február 15., péntek 16:14

Azt azért sejtheted, hogy az állami alkalmazottakról írt szövegem nem az egészségügyisekről szólt.
Ez alapján újrafogalmazom korábbi kommentem, hogy jobban értsd: Ebből az országból, jónéhány hazai koponyával, többet, sokkal többet kilehetett volna hozni.
Vagyis nem azt szövegeltem, hogy osztrák fű nem szebb. Szebb, mert törődnek az országgal, és nem nyúlják le a lét.
Pont Habsburg Ottó halála előtti hetekben fogalmazódott meg bennem egy kérdés, amit fel akartam tenni: Elgondolkodott-e azon, végigvitte-e magában azt a folyamatot, ha Monarchia marad.
Kíváncsi voltam a véleményére, hogyan alakulhatott volna. A utódjainak hiába tenném fel ezt a kérdést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.15 17:21

@bertalaszlo: Fene nagy jólét, hasonló a mostanihoz, a Horthy-rendszerben volt.

A hárommillió koldus országa.

A koménizmusban nem volt akkora jólét, de nem is hevertek at utcán emberroncsok, nem kellett erővel és "furfanggal" eltávolítani őket a közterületekről, mert bántja a jól élő polgártársak, különösen Tarlós úr szemét.

Mindenki számára elérhető volt az, ami a létfenntartáshoz szükséges volt. A tanulás is ingyenes abban az időben: mindenki aki ma vezető pozicióban a kormáynzatban, akkor szerezte a diplomáját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.02.15 17:12

@labandy: @bertalaszlo: Figyu, '89-től napjainkig éhen leht halni meg 47k+ 22k-t fizet ki ez a

Nézd ezt nevezik ÉH bérnek. De mikor is volt kis hazánkban oly fene nagy jólét?
A szocik vagy a liberálisok vagy az dmf , mennyivel volt jobb.
Mindeggyik csak a saját hatalmi bázisát akarta kiépíteni , több kevesebb sikerrel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html